U trendu

Otvoren renovirani klub za seniore u Sopotu

BEOGRAD – U Sopotu je danas otvoren renovirani klub za seniore u čiju je rekonstrukciju uloženo oko 9,5 miliona dinara, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će do kraja godine biti otvoreni i klubovi u Rakovici i Novom Beogradu.

Vesić je rekao da je u poslednjih osam godina otvoreno 13 klubova za seniore i da je klub u Sopotu 32. klub na teritoriji Beograda.

„Naredne nedelje ćemo obići kompletno renoviran klub za stare u Grockoj, a tokom ove godine biće otvoreni i klubovi u Rakovici i na Novom Beogradu. Tako ćemo do kraja godine imati ukupno 35 klubova u Beogradu“, rekao je Vesić na otvaranju kluba u Sopotu.

Istakao je da je veoma važno da se otvara što više takvih mesta jer, kako kaže, Beograd ima više od 340.000 osoba starijih od 65 godina, a u klubove dolazi oko 10.000 ljudi.

Kako je rekao, klubovi starijim sugrađanima pružaju razvijen socijalni život i organizovane izlete.

„Zrelost jednog društva ogleda se u tome kako se vodi računa o najstarijima i najmlađima. Beograd postaje zreo i otvoren grad u kojem se društvo brine o svojim najstarijim sugrađanima“, naveo je Vesić.

Dodao je da je klub u Sopotu renoviran i potpuno sređen zahvalhujući Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Opštini Sopot.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je precizirala da 375 članova koriste aktivnosti kluba u Sopotu koji je, kaže, otvoren 1983. godine i jedan je od prvih klubova u Beogradu.

Stanisavljević je navela da je urađena kompletna rekonstrukcija prostora, podopolagački radovi, instalacije, toaleti i da je prostor opremljen novim nameštajem, a da je vrednost radova oko 9,5 miliona dinara.

„Dakle, osim što otvaramo nove klubove, ulažemo i u rekonstrukciju postojećih, kako bi svaki naš sugrađanin imao iste uslove“, istakla je Stanisavljević i najavila da se u narednom periodu očekuje i otvaranje novog objekta za seniore u Surčinu.

Navela je da klubovi imaju za cilj prevenciju institucionalizacije i da pružaju podršku aktivnom starenju i aktivnom druženju u trećem dobu.

Pomoćnica direktora Gerontološkog centra Beograd, Milica Đorđević, zahvalila je Gradu Beogradu i nadležnom sekretarijatu na prostoru gde se, kako je rekla, najstariji sugrađani sa teritorije opštine Sopot svakodnevno okupljaju i gde se organizuju kreativne radionice, izložbe i književne večeri.

Pohvalila je Opštinu Sopot i Centar za kulturu koji, kako kaže, izlazi u susret sugrađanima sa teritorije Sopota i organizuje dešavanja koja ih održavaju vitalnima, zdravima i srećnima.

Dodala je od otvaranja kluba 1983. godine, nije bilo ulaganja sve do sada.

Otvaranju kluba su prisustvovali predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević, rukovodilac Radne jedinice dnevnih centara i klubova Miloš Minić i odbornik Živorad Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.