U trendu

Otvoren sajam „Studirajte u Francuskoj“ u zgradi Rektorata

BEOGRAD – Putujući studentski sajam „Studirajte u Francuskoj – susret sa francuskim univerzitetima“ održava se danas u zgradi Rektorata gde studijske programe predstavljaju univerziteti iz Pariza, Liona, Ruana i Nansija.

Sajam, koji su organizovali Francuski institut u Srbiji i Univerzitet u Beogradu, otvorio je ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni koji je rekao da je cilj sajma da se studentima i profesorima u Srbiji predstavi francuski model visokog školskog sistema i program stipendiranja Vlade Francuske i stipendija u okviru programa EU „Erazmus plus“.

Mondoloni je naveo da oko 800 studenata iz Srbije trenutno studira u Francuskoj, ali da je namera da se taj broj poveća.

„Naravno da je potrebno da studenti znaju francuski jezik, ali postoje i brojni programi na engleskom jeziku za one koji ne govore dobro francuski. Inače, postoji podudarnost srpskog i francuskog obrazovnog sistema, tako da studenti iz Srbije mogu lako da se uklope u francuski sistem“, kazao je Mondoloni.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Petar MARIN rekao je da sajam pruža priliku studentima i doktorantima da se upoznaju sa načinom studiranja u Francuskoj i univerzitetima koji su među najboljim u svetu.

„Univerziteti u Francuskoj imaju visoko cenjene naučnike i profesore i dugu tradiciju, to je posebno važne za naše mlade naučnike da odu i vide koje je njihovo specifično znanje u odnosu na francuske kolege, da nauče i rade ono što ne mogu ovde, da se vrate u Srbiju i da nastave da razvijaju nauku u svojoj zemlji“, rekao je MARIN.

On je istakao da je razmena studenata i programa sa Francuskom vrlo značajna i da je dosadašnja praksa pokazala da je saradnja sa francuskim univerzitetima dala veliki doprinos srpskoj nauci.

„Od 19.veka do danas veliki broj naših studenata i naučnika školovao se u Francuskoj, a mnogi su, poput matematičara Mihaila Petrovića Alasa, doneli veliko znanje na naš univerzitet i doprineli njegovom razvoju“, naveo je MARIN.

Osim univerziteta iz Francuske, na današnjem sajmu predstavljaju se i Francuski institut u Srbiji, Fond za mlade talente Republike Srbije, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata, Fondacija „Tempus“…

U okviru sajma održavaju se i tematska predavanja o studijskim programima u Francuskoj i regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar