U trendu

Otvorena izloĹžba Mome Kapora (FOTO/VIDEO)

Izložba slika Mome Kapora „Najlepše priče“, koja je otvorena u beogradskom Domu vojske, donosi nam 35 dela koja nas vraćaju u neki gotovo zaboravljeni svet, pun nostalgije.

Predsednica Zadužbine „Momčilo Momo Kapor“ Ljiljana Kapor kaže da je ova izložba jedinstvena po tome što je donet nameštaj iz njihove kuće čime je uneta energija i emocija prostora u kojem je umetnik živeo.

Pored slikarstva, Kapor se bavio i pisanjem, ostavši upamćen kao legendarni hroničar svakodnevnog života u Beogradu.

„On ne bi voleo da ga neko pita gde si veći ili manji ili talentovaniji. On je, to znam, viĹĄe voleo da bude slikar i čak je i davao izjave – ’Da sam pametan ne bih napisao ni reč’. Ja mislim da bi istorija knjiĹževnosti izgubila mnogo da nije napisao nijednu reč. Mislim da je divan pisac, mislim da je boĹžanstven slikar upravo zato ĹĄto pripada jednoj generaciji, on je renesansni čovek“, naglasila je Kapor.

Momo Kapor je bio klasičan slikar, a njegovo stvaralaštvo je obeležilo odrastanje brojnih generacija, donoseći prizore iz detinjstva, ljubavi i prijateljstva.

„Slikao je kako stojimo iza ringiĹĄpila, pa je imao seriju ringiĹĄpila. To je vreme kad bi mi, čak i kao stariji, poĹželeli da se vinemo u nebesa, da budemo deca i da gledamo svet sa gornje strane, odozgo. Zatim, kredenci, oni su neĹĄto sto je okarakterisalo jednu generaciju“, rekla je Kapor.

U okviru izložbe, koja će biti otvorena do 6. novembra, biće prikazivan i dokumentarni film „Momo Uncut“ koji je snimljen u produkciji Zadužbine „Momčilo Momo Kapor“.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.