U trendu

Otvorena izložba o problemima nastalim širenjem pešačke zone u Beogradu

Beogradska gradjanska inicijativa „Pešaci nisu maratonci“ večeras je u centru grada, u parku Vojvode Vuka, na Topličinom vencu, otvorila izložbu fotografija kojima prikazuju probleme nastale u tom delu grada širenjem pešačke zone, a na koju su pozvali i gradske vlasti.

Andrea Djurović, iz te inicijative, kazala je agenciji Beta da su fotografije izložene pod naslovom „KAKO STE, Beogradjani?“ napravili tamošnji žitelji, pokazujući „neuredjen centar Beograda i sve probleme nastale neplanskim širenjem te pešačke zone“ koja se sada širi od Trga Republike do Kosančićevog venca i od Terazija do Kalemegdana.

„Počevši od najvećeg i gorućeg problema, a to je djubre, pa onda neravne podloge, pa stariji ljudi ne mogu da se kreću, klizave podloge, radovi koji nisu obezbedjeni tako da deca mogu da upadnu i u rupu od pet metara, što ćete se uveriti razgledanjem same izložbe“, rekla je Djurović za agenciju Beta.

Ona je kazala da je to još jedan motiv da se skrene pažnja gradskim čelnicima na sve probleme stanara tog dela grada nastale širenjem pešačke zone, kao i što je ta incijativa ukazivala da preostale ulice Čubrina i Topličinin venac ne smeju postati zatvorene za vozila.

„Kao i što im i dalje ukazujemo da Vasina ne sme ostati zatvorena za javni saobraćaj, tako isto opet ukazujemo da park mora da ima više od 50 odsto zelenila i da je sada djubre nešto što će biti veliki problem“, rekla Djurović.

Ona je kazala da su na izložbu zvali i gradske čelnike koji se nisu pojavili, da vide, kako navodi, svoje „remek-delo“.

„Ja sam lično i usmeno uputila na sastanku gospodinu (gradskom urbanisti Marku) Stojčiću poziv, na šta se on nasmejao. Ne znam zašto ne žele da dodju da vide svoje remek-delo“, rekla je Djurović.

Ona je kazala da se još ne zna da li će Vasina ulica biti ponovo otvorena za javni saobraćaj jer se u Beogradu „sve menja u hodu“.

„Evo na primer park je pre šest meseci trebao da bude skver, sada ipak ostaje park, sada isto tako i Vasina ulica“, ocenila je Djurović za Betu i dodala da ne može ništa da tvrdi dok se ne vidi pravi projekat i gradjevinska dozvola za taj projekat što još nisu videli iako su radovi već mesecima u toku.

Ona je rekla da inicijativa „Pešaci nisu maratonci“ može da proglasi „jednu pobedu“, a to je što su dobili obećanje da će Čubrina i Topličin venac ostati otvorene za vozila.

„Kao i to što ćemo u parku možda imati jedno posečeno stablo u odnosu na to šta je trebalo da urade i poseku – sve!“, rekla je Djurović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.