U trendu

Otvorena izloĹžba projekata Linijskog parka u Beogradu

BEOGRAD – Na Beton hali kod pasarele danas je otvorena izloĹžba projekata Linijskog parka, na kojoj su predstavljeni pobednički radovi 55 mladih arhitekata koji su radili idejna reĹĄenja svih 10 celina tog parka.

Radovi na izgradnji Linijskog parka, koji će obuhvatiti površinu od 4,6 kilometara na prostoru od Beton hale do Pančevačkog mosta, trebalo bi da počnu krajem godine.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić ističe da je Linijski park najvažniji projekat uređenja javnih površina u Beogradu koji će se raditi u narednih nekoliko godina.

Pojasnio je da će u okviru tog parka građanima na raspolaganju biti pešačke i biciklističke staze, ali da će najveći deo zauzimati zelene površine.

„Najveći deo parka zauzimaće zelene povrĹĄine i on će postati nova ‘pluća’ Starog grada i dela Palilule i pomoći u borbi za bolji i kvalitetniji vazduh“, rekao je Stojčić novinarima i dodao da park nigde neće biti presečen saobraćajem.

Na pitanje novinara o ceni Linijskog parka, Stojčić kaže da se još ne zna precizna cena, ali da će po kvadratnom metru koštati kao i svako drugo parkovsko uređenje u gradu.

Istakao je da će park poboljšati kvalitet života pešaka i biciklista i povećati procenat zelenila.

„To je osnovna stvar u daljem razvoju Beograda. Park zauzima najveću slobodnu povrĹĄinu u ĹĄirem centru grada, ljudi će uĹživati u prirodi, a nelegalni objekti biti uklonjeni“, naveo je Stojčić.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović poručio je da će Linijski park postati zelena oaza u srcu Starog grada, koja će imati veliki broj biciklističkih staza, igrališta za decu, sportskih terena, ali i mesta gde će se održavati kulturni događaji.

Građani od danas ponovo imaju priliku da daju svoje sugestije i predloge o tom projektu, jer je sve do 15. juna plan detaljne regulacije parka na javnom uvidu.

Marjanović je pozvao građane da iskoriste narednih mesec dana da daju dodatne sugestije i predloge i tako utiču na kreiranje ambijenta u kome ćemo svi živeti.

Direktorka Urbanističkog zavoda Beograd Vesna Tahov rekla je da se vodilo računa da budući park bude uređena kulturna, sportska i rekreativna oaza u koju će, kaže, svi građani Beograda imati želju da dođu.

Jedan od arhitekata Dušica Totić učestvovala je sa još 11 kolega u izrazi idejnog rešenja, a kako je rekla za Tanjug, bazirali su se na ambijent koji će koristiti prirodne resurse i energetski obnovljive izvore.

Navela je da je izrada trajala dva meseca.

Među mladim arhitektama koje su učestvovale u izradi idejnog rešenja bila je i Dijana Savanović koja je sa svojim timom bila zadužena za petu celinu Linijskog parka, a osnovna ideja im je, kaže, bila usklađenost prirode i infrastrukture.

Izložba će trajati narednih nekoliko nedelja, tokom kojih će građani moći da vide planirani izgled Linijskog parka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar