U trendu

Otvorili smo dva poglavlja, nismo pogazili svoje principe

Srbija je otvorila dva nova poglavlja i zatvorila poglavlje 25, na čemu čestitam građanima, rekao je premijer Aleksandar Vučić večeras, nekoliko miniuta nakon što se to dogodilo u Briselu.

On je rekao da je napustio sinoć Brisel, jer nema suvislog, logičnog i opravdanog razloga za to što nije otvoreno i poglavlje 26.

Precizirao je, povodom različitih navoda u medijima, da samo jedna zemlja nije dala saglasnost na 26 i to je Republika Hrvatska.

„Na tablici naših vrednosti i u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju“, rekao je premijer, ali i upozorio da nema mesta ni „za packe ili bilo koji oblik poniženja“.

Ako neko do danas nije „pročitao“ našu tablicu vrednosti, rekao je Vučić, ponoviću je i nastavio:

„Mi nikoga ne mrzimo, nećemo sukobe, nikoga ne saplićemo, sa svakim želimo da razgovaramo, ali želimo da radimo i pronalazimo kompromise.

Isto tako, neće nas niko na bilo koji način ponižavati, to je naša poruka za okruženje, Evropu, svet“.

Srbiju nikad nećete moći da gazite, ni da ponižavate, rekao je Vučić i ponovio da je to naša tablica vrednsoti.

„S tom tablicom vrednosti smo ušli u pregovore, nadamo se da ćemo s njom izaći, nadamo se da ćemo izaći kao članica EU, ali i ako se to ne desi bićemo moderna država, imaćemo evropske vrednsoti, ali bićemo zemlja koja nije pogazila svoje vitalne principe, poručio je premijer.

Zbog toga je, dodao je, juče napustio Brisel, ali, kako je rekao, nije naopustio proces pregovora ni želju da se zemlja pridruži zajednici uređenih država.

Vučić: Samo jedna zemlja se protivila – Hrvatska

Samo jedna zemlja se protivila otvaranju poglavlja 26 i to je Hrvatska, rekao je večeras premijer Aleksnadar Vučić na pres konferenciji nakon što je Srbija otvorila dva poglavlja, a premijer se vratio uz Brisela, jer nije postignut dogovor da se otvori i poglavlje 26.

On je zahvalio Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, zahvalio je i Sjedinjenim Državama, pomenuvši da je Džozef Bajden popodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori.

A jedan od razloga, kako je rekao Vučić, što je napustio Brisel i Međuvladinu konferenciju bio je taj što nije dobio nijedan razlog zbog kojeg Hrvatska neće na dozvoli otvarnje poglavlja.

„Nikakav razlog nisam dobio šta to Srbija nije uradila. Odgovora nema, tišina… Kako i da bude kad 27 zemlja podržava, a samo jedna ne podržava. Kako da kažem nešto protiv 27 članica ili kako da kažem da je jedna članica pametnija od tih 27“, upitao je Vucvcić, primetivši, a sta i imaju da nam kažu o pravima nacionalnih manjina?

Vučić: Srbiju niko neće gaziti i ponižavati

Premijer Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbiju niko neće gaziti i ponižavati, a da Srbija nikoga ne mrzi, ne želi sukobe, sa svima hoće da razgovara, bude marljivija i pronalazi kompromise.

„Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite, ni da zgazite, ni da ponižavate. To je tablica naših vrednosti, sa time smo ušli u pregovore, sa time ćemo izaći, nadam se kao član Evropske unije, a ako ne onda kao moderna država“, rekao je premijer na pres konferenciji povodom hrvatske blokade otvaranja poglavlja 26 u Briselu.

On je rekao da bez vitalnih vrednosti ne bi bilo nas, ni naroda, ni građana i da je zbog odbrane tih vrednosti napustio Brisel.

„Nisam napustio dijalog, nisam zaustavio proces pridruživanja, nisam se odrekao želje da se sve uskladi sa EU. Pokazao sam našu tablicu vrednosti čvrsti i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim njeno unižavanje“, ističe premijer.

Prema njegovim rečima, kompromis Srbija ne pravi sa Evropskom unijom, nego sama sa sobom.

„Nije Evropa za nas samo teritorija, ne vidimo u njoj samo fondove i novac, još manje zaštitnika. To je ono što mi hoćemo da budemo u Srbiji. Evropa je lekcija koju učimo sami za sebe“, kaže Vučić.

Međutim, kako kaže, Evropa nije nešto što Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se plaše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cela istorija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.