U trendu

Ova zanimanja se najviše traže u Srbiji

Na tržištu rada u Srbiji su u osam meseci 2019. godine i dalje bili najtraženiji trgovci, IT stručnjaci i mašinci, dok je kao i prethodne godine, najteže bilo doći do frizera, kuvara, zidara i stolara, govore rezultati analize sajta poslovi.infostud.com.

Najtraženije pozicije van IT oblasti su bile: prodavac, komercijalista, vozač, magacioner, telefonski operater i administrativni radnik. Na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme je i dalje najteže doći do kadrova iz oblasti nege lepote (frizer, kozmetičar), ugostiteljstva (kuvar, mesar, pekar), građevine (armirač, zidar ) i mašinstva (autolimar, metaloglodač, stolar), prenosi Pcpress.rs.

Srednja stručna sprema je, kako pokazuje analiza, i dalje traženija, jer su je poslodavci tražili za više od polovine ukupnog broja raspisanih oglasa za posao. S druge strane, za svega 11 odsto poslova bio je neophodan završen fakultet ili master, a za 35 odsto poslova visoka škola.

Ponovo je, kako je ocenjeno, zabeleženo neslaganje u ponudi i potražnji kroz stručnu spremu kandidata koji su konkurisali na ponuđene poslove, tako da su u potrazi za poslom u većoj meri bili kandidati sa završenom višom školom, fakultetom i masterom, nego kandidati sa srednjom stručnom spremom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar