U trendu

Ovako će izgledati hrvatski metalni evro: Teslin lik na tri kovanice (foto)

Predsednik vlade Andrej Plenković danas je na 14. sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj, predstavio kako će izgledati kovanice evra u toj zemlji.

„Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evrozone naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica“, rekao je Plenković.

Svaka zemlja ima mogućnost da na jednoj strani kovanice stavi neki nacionalni motiv, a u Hrvatskoj su se iskristalisali sledeći predlozi: motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica.

Šahovnica će biti podloga, a karta Hrvatske naći će se na kovanici od dva evra, kuna na jednom evru, Tesla na 50, 20 i 10 centa, a glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan konkurs koji je bio anoniman.

Kovanica od 2 evra imaće i stih iz Gundulićeve Himne slobode ‘O lijepa, o draga, o slatka slobodo’.

Kovanica će važiti u celoj Evropskoj uniji

Nacionalnim planom zamene hrvatske kune evrom, koji je vlada donela u decembru 2020., predviđen je odabir motiva i njihova grafičkog oblikovanja za nacionalnu stranu evro kovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizovati nabavku novčanica i kovanog novca evra.

Za razliku od novčanica evra, koje su iste u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala i na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se zato i nacionalnom stranom kovanica evra i centa. Kada Hrvatska uvede evro za svoju valutu, evrokovanice izdate u Hrvatskoj nalaziće se u opticaju i važiće u svim državama evrozone.

„Izbor motiva zato je posebno važan jer će se kovanice s motivima koji simbolizuju Hrvatsku koristiti i van njenih granica. S obzirom na zahtevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti već su započete.

Izrada opticajnog kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da započne najranije šest meseci pre dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Veća EU da Hrvatska uvodi evro“, saopštili su iz hrvatske vlade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.