U trendu

Ovo je najbezbedniji grad na svetu, a najopasniji ste možda već posetili

Kopenhagen je najsigurniji svjetski grad, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit, a rangira 60 međunarodnih odredišta na temelju digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične bezbednosti, kao i zaštite okoline, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbednijim gradom na svetu, postigavši ​​82.4 boda od 100.

“Jedan od ključnih faktora koji Kopenhagen čine tako sigurnim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od decenija”, kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Vajs.

“Kopenhagen takođe karakteriše velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mešoviti grad u kojem se i pomoćnica za čišćenje i direktor susreću u lokalnom supermarketu i imaju decu u istoj školi”, dodao je.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mesto s 82.2 boda, dok je Singapur treći s 80.7 bodova. Iako je Sidnej zauzeo četvrto mesto s 80.1 bodom, australijski grad bio je na vrhu kategorije digitalne bezbednosti, dok je Tokiju dodeljeno 80 bodova, čime je japanski grad pao na peto mesto.

Amsterdam je šesti sa 79.3 boda, dok je novozelandski Velington zauzeo sedmo mesto sa 79 bodova. Melburn je na osmom mestu sa 78.6 bodova, dok je švedski Stokholm zaokružio prvih 10 sa 78 bodova.

Njujork deli 11. mesto sa španskom Barselonom (oba grada dobila su 77.8 bodova). Vašington DC je na 14. mestu, dok su London i San Francisko izjednačeni na 15., prenosi Index.

Na dnu liste su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karakas, pakistanski Karači i mjanmarski Jangon.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar