U trendu

Ovo su deficitarna zanimanja u Kragujevcu, a plata i do 100.000 dinara

Među najtraženijim zanatskim zanimanja u Kragujevcu su bravar-zavarivač, stolar, šivač, tapetar i pekar-pica majstor.

Za većinu minimalna početnička plata na tržištu iznosi 30.000 dinara.Prema podacima Informatora „Zanat u rukama“, na listi najtraženijih zanata su i monter suve gradnje, armirač, tesar i farbar-lakirer.

Mašinska industrija u Kragujevcu najviše potražuje bravare-zavarivače koji su i najbolje plaćeni. Plata početnika u ovom zanimanju je 30.000 do 35.000, dok iskusni i vrsni zavarivači mogu dostići i zaradu od 100.000 dinara.

Minimalna početna plata za montere suve gradnje i šivače iznosi 25.000 dinara

„Ovo je lista zanimanja koje poslodavci traže, ali su, s druge strane i takva da osobe bez i sa najnižim kvalifikacijama mogu da se obuče i zaposle u relativno kratko vremenskom periodu“, naveli su u Razvojnom biznis centru ( RBC).

Na evidenciji filijale NSZ u Kragujevcu od ukupnog broja nezaposlenih, oko 4.800 osoba je bez ikakve kvalifikacije ( I stepen) ili sa niskim kvalifikacijama ( II stepen).

Više od polovine su žene, a mladi od 15 do 30 godina čine oko 14 odsto.

„Brošura sadrži detaljan opis svih traženih zanatskih zanimanja. Koristiće ; karijernim savetnicima da informišu nezaposlene, organizatorima obuka u neformalnom obrazovanju, ali i stručnim saradnicima u osnovnim školama u procesu profesionalne orijentacije i informisanja učenika i njihovih roditelja“, rekao je agenciji Beta Nemanja Jovičić iz Razvojnog biznis centar( RBC).

Informator je nastao u okviru projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje ranjivih grupa“ koji sprovodi Razvojni biznis centar (RBC) u partnerstvu sa gradom Kragujevcom i podršku Vlade Švajcarske.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (7)