Ozoniranje vozila obezbediće veću sigurnost u prevozu

BEOGRAD – Od danas će u svim vozilima javnog gradskog prevoza biti dozatori sa sredstvima za dezinfekciju kojima će putnici moći da se dezinfikuju prilikom ulaska ili izlaska iz prevoza, a od juče se vrši i ozoniranje vozila koje će pružiti dodatnu sigurnost u sprečavanju širenja virusa korona u prevozu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je u špicu na teritoriji grada Beograda 1.654 vozila na ulicama, među kojima su i autobusi, trolejbusi, tramvaji i garnitura BG voza.

Vesić je rekao da je dozere Grad Beograd uspeo da nabavi zahvaljujući donaciji kompanije Mastercard i Aik banke, koji su obezbedili dve hiljade dozera, kao i 8.000 litara tečnosti za dezinfekciju što je dovoljno za dve nedelje.

Direktor Instituta za opštu fizičku hemiju u Beogradu Stevan Blagojevic rekao je da je sistem ozoniranja prvi razvio Nikola Tesla i to 1896. godine, a da je ozon izuzetno efikasan i da praktično ubija sve bakterije virusa za vrlo kratko vreme.

„Ono što je bitno kod ozona jeste da je to gas i da probija tamo gde ne možete da doprete i brzo se širi, a još bitnije je da se nakon pola sata sam rastvara, odnosno višak se rastvara u kiseonik“, pojasnio je Blagojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.