U trendu

Panel: Zajednice obe strane razočarane ishodima dogovora koji su lideri Beograda i Prištine …

Učesnice panela o posledicama plana EU za Srbiju i Kosovo iz Beograda, Severne Mitrovice i Prištine zaključile su danas da su zajednice obe strane razočarane ishodima dogovora koji su lideri Beograda i Prištine postigli u Ohridu i predviđaju da će se  obrasci ovog „neuspešnog“ dijaloga ponavljati i u budoćnosti.
Tokom onlajn diskusije „Proboj ili zastoj? Izgledi i posledice plana EU za Srbiju i Kosovo“ zaokruženo je da dogovor iz Ohrida u očima javnosti obezvređuje činjenica da on nije potpisan, da ne postoji vremenski okvir za njegovo sprovođenje i da nedostaju jasne posledice koje bi sledile ukoliko neka stranane ispunjava dogovoreno.

Izvršna direktorka CiviKos platforme iz Prištine Donika Emini, glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević iz Severne Mitrovice i istraživačica u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Maja Bjeloš diskutovale su o tome kako Albanaci i Srbi na Kosovu i javnosti u Srbiji vide tok dijaloga i sporazum.

Emini je izjavila da je, iako su se dogovorom stvari pomerile od stanja tenzije i krize, „zastrašujuće“ to što nema vremenskog okvira za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da se dijalog može razvući na još deset godina što bi donelo nove izazove.

„I pored svog interesovanja EU za dijalog i njihovog zalaganja dobili smo jedan veoma razočaravajuć dokument koji samo sumira sve ono što je ranije dogovoreno i ono što je još više razočaravajuće je to što imamo aneks bez vremenskog okvira, koji ne rešava status kvo i nije potpisan“, rekla je Emini.

Ona je objasnila i da se medijski odgovor na dešavanja na Kosovu drastično promenio od početka rata u Ukrajini, da su se u prošlosti dešavale i drastičnije tenzije i rizičnije situacije koje nisu bile medijski propraćene dok je sada narativ postao žešći i pun „crvenih zastava“ koje označavaju opasnost.

Bijeloš je na istoj panel diskusiji izjavila da je u javnosti glavni momenat postao to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao sporazum iako je njegovim prihvatanjem napravio veliki korak ka promeni odnosa prema statusu Kosova.

„Nema nikog da objasni ljudima da se ceo sporazum tiče statusa Kosova i Srbija je njime prihvatila nacionalne simbole, zastavu i diplome a to još uvek nije odjeknulo u društvu zbog striktne kontrole medija od strane države“, rekla je ona.

Lazarević je izjavila da je srpska lokalna zajednica na Kosovu u potpunosti svesna pravog sadržaja i promena koje sporazum sa sobom nosi i da je svesna sinhronizovanih poteza koje su povlačili Beograd i Priština pre samog dogovora kojom je stvorena kriza čiji su centar navodno bile registarske tablice.

„Međutim u isto vreme dešavao se proces koji je bio skriven od javnosti tokom koga su se desile pripreme za dijalog i dogovor koji je postignut u Briselu a zatim u Ohridu. Što dublje Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti ulaze u dijalog, srpska i albanska zajednica trpe teže posledice“, rekla je ona.

Onlajn diskusiju „Proboj ili zastoj? Izgledi i posledice plana EU za Srbiju i Kosovo“ vodio je profesor istorije i politike jugoistočne Evrope i direktor Centra za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.