Papa Franja zamenio moćnog nadbiskupa Gdanjska

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja danas je zamenio moćnog nadbiskupa Gdanjska Slavoja Lešeka Glodja, čime je nastavio sa dovodjenjem stvari u red u poljskoj crkvi posle otkrića seksualnog zlostavljanja od sveštenika i zataškavanja.

Iako svi katolički biskupi moraju da ponude povlačenje kad napune 75 godina, izrazito je neobično da papa prihvati takvu ostavku na nečiji 75. rodjendan, što je u slučaju Glodja učinio.

Taj potez pape Franje nagoveštava da on želi da pošalje signal da je ozbiljan po pitanju okončanja kulture prikrivanja zlostavljanja unutar katoličke crkve u Poljskoj.

Pošto je prihvatio ostavku Glodja, papa je imenovao privremenog starešinu gdanjske nadbiskupije.

Nadbiskup Glodj je prikazan u jednom od nedavnih dokumentarnih filmova o svešteničkom seksualnom zlostavljanju i zataškavanju u Poljskoj.

U filmu „Nemoj reći nikome“ iz 2019. godine, Glodj je prikazan kako veliča poznatog sveštenika pedofila Francišeka Cibulu, ličnog kapelana vodje solidarnosti Leha Valese, iako je bio svestan njegovih zlostavljanja.

Oni koji su preživeli zlostavljanja uključili su i Glodja u izveštaj u kojem su identifikovana 24 poljska biskupa optužena za zaštitu sveštenika-predatora.

Izveštaj je dostavljen papi Franji uoči prošlogodišnjeg globalnog samita o sprečavanju zlostavljanja u Vatikanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.