U trendu

Paprena zimnica: Paradajz 160 dinara, neće biti jeftiniji

Danonoćne visoke temperature i suša desetkovale su rod povrća u Pomoravlju, paradajz za zimnicu dostigao je cenu od 160 dinara za kilogram, tri-četiri puta veću nego lane u ovo doba.

Na Gradskoj pijaci u Jagodini, najvećoj u Pomoravlju i ovom delu Srbije, paradajz za zimnicu danas se prodaje od 110 do 160 dinara. Prodavači ubeđuju kupce rečima: „kupujte, neće biti jeftiniji, sve izgore“.

Rod je veoma smanjen, nije ni kvalitetan kakav bi trebalo da bude, a ostalim povrtarskim kulturama koje se gaje na otvorenom: lubenicama i dinjama, krastavcima, paprici… takođe su cene porasle, iako do spremanja ajvara i turšije ima još vremena, rekli su Tanjugu povrtari.

Ko zaliva i ko povrće gaji uz reke, ima nešto, drugi, kojih je većina, jer ovaj deo Srbije tek jedan odsto poljoprivrednih površina zaliva sistemima za navodnjavanje, drugi „ništa“, tvrde povrtari i ocenjuju da je situacija bolja ko gaji u plastenicima, „ali ni kod njih nije sjajno“.

Ipak, i pored, primedbi, na tezgama je dosta povrća, počelo je spremanje zimnice, stiže paradajz i ostalo povrće iz drugih delova zemlje i uvoza, preko nakupaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)