Parastos u Vaznesenjskoj crkvi povodom bombardovanja BG

BEOGRAD – U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu danas je služen parastos u znak sećanja na poginule tokom bombardovanja nacističke Nemačke 6. aprila 1941. godine, čime je počeo Drugi svetski rat na tlu tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Predstavnici Beograda, među kojima i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, položili su vence kao sećanje na stradale, kojih je bilo između 2.500 i 4.000.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da je 6. april jedan od sigurno najtužnijih datuma u istoriji Beograda.

„Sećamo se onih koji su stradali u nemačkom bombardovanju. U bombardovanju Beograda stradalo je između 2.500 i 4.000 ljudi, srušeno je više od 1.000 zgrada, oko 10.000 objekata u gradu bilo je onemogućeno za život, potpuno je stradala i Narodna biblioteka u Beogradu“, rekao je Mladenović.

Istakao je da je u porti Vaznesenjske crkve bilo sklonište, koje je pogođeno u bombardovanju i stradalo više stotina ljudi.

Mladenović je izrazio nadu da će u porti te crkve biti izgrađeno jedno spomen obeležje, odnosno mala kapela koja će simbolično obeležavati mesto gde su bombe pale i gde je najviše ljudi stradalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.