U trendu

'Parking servis' donirao medicinsku opremu za četiri porodilišta, u akciji 'Bebi parking mesto'

Preduzeće „Parking servis“ predalo je danas medicinsku opremu za četiri porodilišta u Beogradu kupljenu novcem od plaćanja na 24 „bebi“ parking mesta, posebno obeležena ispred porodilšta, nastavljajući tako višegodišnju akciju „Bebi parking mesto“.

Sporazum, kojim se predaje oprema potpisan je sa ministarkom zdravlja Danicom Grujičić. Oprema je namenjena bolnicima Zvezdara, „Narodni front“, Zemun i Univerzitetski klinički centar „Srbija“. Čine je, između ostalog, medicinski aspiratori i lampe, sonda za ultrazvučni aparat, mehanički bolnički kreveti.

Grujičić je istakla da je sređivanje porodilišta u Srbiji prvi prioritet ovog ministarstva, navodeći da su neka „sjajna“, dok neka zahtevaju radove.

Pozvala je direktore bolnica da jave ako je porodilište koje vode potrebno sređivanje, kako bi se odredio redosled kojim će se tome pristupiti.

„Majke treba da znaju da ih čekaju dobri uslovi. To će im možda pomoći da se odluče da još rađaju, posle prvog detata“, rekla je Grujičić, na svečanosti u sedištu „Parking servisa“, održanoj na Svetski dan zdravlja, 7. april.

Ona je navela je u vrhu prioriteta i briga o mentalnom zdravlju, što je postalo naročito aktuelno zbog korone, jer se potvrdilo da su ljudima neophodni međusobni kontakti i primarna zdravstvena zaštita.

Grujičić je najavila da naredne godine počinje izgradnja novog „Narodnog fronta“, na lokaciji kraj bolnice na Bežanijskoj kosi, naglasivši da će Ministarstvo zdravlja uraditi što pre potrebnu papirologiju.

Ona je navela da će nova bolnica imati odgovarajuću kvadraturu, ocenila je i da je sadašnjoj Ginekološko-akušerskoj klinici  „Narodni fronta“ otežan prilaz roditeljima jer se nalazi u uskoj, jednosmernoj ulici.

„U ovoj bolnici je 2021. godine obavljeno skoro osam hiljada porođaja“, istakla je Grujičić, koja je pozvala i druga preduzeća da se priključe akcijama za pomoć porodilištima.

Akcija „Bebi parking mesto“ pokrenuta je 2017. godine. „Parking sevris“, kako je saopštio, anketira porodilišta o njihovim potrebama i nabavlja opremu koja im je neophodna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.