U trendu

Pašalić: Još jednom preispitati javnoizvršiteljsku tarifu

BEOGRAD – Zaštitnik građana Zoran Pašalić smatra de je neophodno preispitati javnoizvršiteljsku tarifu vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ona ne bi egzistencijalno ugrožavala građane, navodi se u mišljenju koje je Ombudsman uputio Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde.

Naime, a kako se navodi u saopštenju koje je iz kancelarije Zaštitnika dostavljeno medijima, od početka rada izvršitelja 2012. najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se upravo na visinu tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku.

Donošenjem javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, konstatuje Zaštitnik, ali primećuje da su one i dalje visoke zbog načina na koji su određene vrste naknada, a time se, dodaje, pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa.

Pašalić u saopštenju kaže i da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja, a koji će osigurati efikasnost u postupanju i sprovođenju izvršenja s jedne strane i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane.

On smatra da je važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje.

Konačno, Pašalić ističe da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja kako bi se obezbedili zakonitost i pravilnost njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivali propisi kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.