U trendu

Pašalić pokrenuo postupak provere zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić pokrenuo je ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nakon pisanja medija o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih, saopšteno je danas.

Postupajući po sopstvenoj inicijativi, na osnovu saznanja iz medija, Pašalić je od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema akta o pokretanju postupka obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje.

„Ukoliko jeste, šta je preduzeo tim povodom, a u slučaju da nije, šta će preduzeti povodom navoda koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram. Zaštitnik gradjana podseća da je Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu“, naveo je u saopštenju.

Kako je dodao, u toku ispitnog postupka utvrdiće i koje mere prevencije su preduzete od strane fakulteta – odnosno da li su iste izostale.

Ombudsman je pozvao studentkinje i studente koji su se obraćali upravi fakulteta zbog potencijalnog seksualnom uznemiravanju od strane zaposlenih, da se obrate i instituciji zaštitnika gradjana, pri čemu će uživati punu zaštitu podataka o ličnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.