Pašalić predlaže formiranje DNK baze za rešavanje slučajeva nestalih beba

Predstavnice Udruženja „Nestale bebe Beograda“ pozvale su danas zaštitnika gradjana Zorana Pašalića da putem medija apeluje da se predlozi za pokretanje postupaka pred nadležnim sudom podnose na osnovu odredaba nedavno usvojenog Zakona, saopšteno je iz kancelarije republičkog ombudsmana.

Kako su u razgovoru sa zaštitnikom gradjana navele predstavnice Udruženja „Nestale bebe Beograda“, veliki broj roditelja bojkotuje Zakon o utvrdjivanju činjenica o statusu novorodjene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta, zbog njegovih nedostataka, piše u saopštenju.

Predstavnice udruženja tražile su podršku institucije zaštitnika u vezi sa podnošenjem inicijative za izmenu i dopunu tog zakona, kao i u vezi sa pribavljanjem informacija od nadležnih organa za nekoliko konkretnih slučajeva nestalih beba, koje su neophodne tom Udruženju radi pokretanja odgovarajućih sudskih postupaka.

„Zaštitnik gradjana je predstavnicama Udruženja pojasnio da ta institucija nema ustavnih, niti zakonskih ovlašćenja da kontroliše rad pravosudnih organa, ali da će u okviru svojih nadležnosti, odnosno u okviru postupaka kontrole rada organa uprave, utvrditi da li je u postupanju bilo propusta zbog kojih roditelji nisu došli do potrebnih informacija neophodnih za utvrdjivanje činjenica o slučajevima nestalih beba“, navodi se u saopštenju.

Pašalić je istakao potrebu da se zakonski uspostavi mehanizam istrage, kojim bi se utvrdile relevantne činjenice, i predložio ustanovljavanje DNK baze uzoraka roditelja koju bi vodila nezavisna institucija, sud ili neka druga, kao jedno od mogućih rešenja za utvrdjivanje sudbine nestale dece.

Ova institucija bi garantovala tačnost i bila u stalnom kontaktu sa drugim evropskim zemljama, navedeno je u saopštenju iz kancelarije zaštitnika gradjana.

Zaštitnik gradjana složio se sa predstavnicama roditelja da je jedini put da se utvrdi istina u slučajevima nestalih beba obraćanje nadležnom sudu, da ima mesta za poboljšanje postojećeg zakona kroz izmene odredaba i uputio ih da mogu da podnesu pritužbu na rad organa uprave u vezi sa nedostavljanjem traženih informacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.