Pašalić: Srbija ne sme tolerisati deskriminaciju, posebno zbog dogadjaja sa kraja 20. veka

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić kazao je danas da Srbija ne sme tolerisati „diskriminatorske pokliče pojedinaca“ koji podstiču rasnu, nacionalnu i versku mržnju, posebno imajući u vidu dogadjaje sa kojima se Srbija suočavala u poslednjoj deceniji 20. veka.

„Neko ko je preživeo toliko stradanja, kao što je slučaj sa našim gradjanima, mora pronaći razumevanja za one koji se nadju u sličnoj situaciji“, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

On je rekao da je od početka migrantske krize Srbija pokazala spremnost da svakom gradjaninu koji se nadje na njenoj teritoriji obezbedi uslove dostojne čoveka i punu zaštitu njegovih prava.

„Činjenica je da je kroz našu zemlju do sada prošlo više od milion ljudi i dece i uprkos tolikom broju migranata potrebna pomoć nikome nije uskraćena“, kazao je ombudsman.

Pašalić je podsetio da je u pogledu spoljnih migracija, Srbija tradicionalno emigraciono područje i da danas, kada je reč o njenim državljanima, važi za područje pretežne emigracije.

„Na njenoj teritoriji registrovani su imigraciona i tranzitna kretanja, kao i ostalom na celom zapadnom Balkanu“, naveo je Pašalić.

Ombudsman je zaključio da u Srbiji trenutno boravi oko 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim centrima i centrima za azil, da veliki broj dece pohadja predškolske i školske ustanove, kao i da je svim migranitima obezbedjena zdravstvena zaštita.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.