U trendu

Patrijarh Irinej: Evropa briše granice, a crta ih po Srbiji

Patrijarh Irinej upitao je zašto se unutar Srbije crtaju granice, ako se Evropa ujedinjuje tako što se brišu granice među državama.

„Kad ovo govorim ne bavim se politikom, već kao prvojerarh SPC promišljam dalje posledice življenja rasparčane Srbije u “ujedinjenoj“ Evropi. Ovo je previše ozbiljno pitanje da bi se njime bavili samo političari sa ograničenim rokom trajanja“, rekao je patrijarh Irinej.

On je mišljenja da „kosovska rana“, višedecenijska nacionalna trauma i deliktano evropsko pitanje, treba da se reši širokim međunarodnim dijalogom.

„Potrebno je da se u sve ovo uključe i verske vođe i intelektualna elita svih naroda i država. Umesto nadglasavanja potrebno je razgovarati o svim sporovima i u drugim evropskim državama poput Španije i Velike Britanije“, naveo je patrijarh.

On je dodao da je dobro što Vatikan drži čvrst stav u vezi sa nepriznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM i da bi to trebalo da bude dobar putokaz drugima.

„Dakle, ne zatvaranje i izolacija, već saradnja i razumevanje uz uvažavanje drugih i njihovih stavova bez nametanja gotovih rešenja i jednostranih odluka“, rekao je patrijarh Irinej.

Upitan da li preti opasnost da Srbiju prime u EU bez Kosova i Metohije, patrijarh je naveo da je približavanje naroda u cilju prevazilaženja sukoba dobro i nešto što treba podržati, ali da globalizacija koja eliminiše različitosti tako što nasilje velikih nad malima postaje pravilo predstavlja svojevrsno porobljavanje.

Na pitanje da li će Srbija moći da zadrži evropski put i duboko prijateljstvo sa Rusijom, patrijarh je naveo da je neiskrena ponuda kada se neko uslovljava da u ime novog prijateljstva prekine sva ranija.

Patrijarh je naveo i da bi voleo da je razgovor SPC i Rimokatoličke crkve o istorijskoj ulozi kontraverznog kardinala Stepinca već počeo, da je sporno proglašenje Stepinca za svetitelja pitanje za Vatikan, te da očekuje više promišljanja u budućnosti na tu temu sa njihove strane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar