U trendu

Patrijarh Irinej i delegacija otputovali na Krit

Patrijarh srpski Irinej otputovao je na sabor pravoslavih crkava koji će biti održan na Kritu, u Grčkoj, praćen visokom i brojnom delegacijom Srpske pravoslavne crkve, saopštila je danas SPC.

Zajedno sa patrijarhom Irinejom na kritskom saboru SPC će predstavljati 24 episkopa, objavljeno je na sajtu SPC.

SPC je juče potvrdila da će njena delegacija učestvovati na Vaseljenskom saboru na Kritu, koji počinje ove nedelje, ali je zatražila da se na skupu razmatraju i pitanja koja su predložile crkve, koje su otkazale učešće na Saboru. U suprotnom, saopštila je SPC i njena delegacija će napustiti sabor.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je u sredu da će istorijski sabor svih pravoslavnih crkava biti održan, iako je dolazak otkazala Rusija, kao četvrta pravoslavna crkva koja neće prisustvovati skupu na Kritu.

Patrijarh Vartolomej čije je sedište u Istanbulu i važi za prvog medju jednakima, rekao je da se nada da će ruska crkva i još tri koje su odlučle da ne učestvuju promeniti mišljenje.

Skup koji treba da počne u nedelju trebalo je da okupi vodje 14 nezavisnih pravoslavnih crkava da promoviše jedinstvo medju 300 miliona pravoslavaca, pripreman 55 godina.

Portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Legoida izjavio je u utorak da je Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve zatražio da Vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi odloži Sveti i Veliki sinod svih pravoslavnih crkava, kako bi se rešile razlike koje su četiri od 14 nezavisnih pravoslavnih crkava navele kao razlog odbijanja učešća.

Moskovska patrijaršija je rekla da ne može prisustvovati sastanku, jer su druge pravoslavne crkve – Bugarska, Gruzijska crkva i Antiohijska patrijaršija čije je sedište u Siriji, odbile da učestvuju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.