U trendu

Patrijarh Porfirije: Brinemo za dogadjaje u svetu a medjusobno se, neretko, mrzimo

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je danas da „brinemo za nesporazume u svetu, za dogadjaje u kojima nismo učestvovali i možda ne zavise od nas, a medjusobno smo isključivi, ispunjeni, neretko, mržnjom“.

„Znamo svi da ne možemo odoleti ponekad i osudjivanju, ogovaranju i isključivosti. Ali zato postoji tajna praštanja i tajna pokajanja“, rekao je patrijarh Porfitije, na liturgiji u crkve Vaznesenje Gospodnje, povodom Spasovdana – slave Beograda, pozivajući da „nam Gospod bude na prvom mestu“.

On je naglasio i da crkva ne postoji da bi sačuvala nešto što je prolazno.

„U istoriji je sve promenljivo i relativno, neki stariji medju nama nisu promenili svoju adresu od kad su se rodili do danas, a promenili su ko zna koliko naziva država. Ali Crkva Hristova je neprolazna jer je Bog večan“, naglasio je patrijarh Porfirije.

On je poručio da „niko ne treba da nam kaže kako treba da živimo“.

„To nam je rekao Hristos i zato slavimo slavu Spasovdan jer smo se opredelili za Hrista, to Beograd ovim pokazuje. Ne treba nama da neko kaže koje su naše vrednosti“, rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon liturgije on je služio pomen u porti, kod mermernog krsta, gradjanima koji su tu poginuli u nemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941.

U popodnevim satima, u 18.00 časova, patijarh Porfitije predvodiće Spasovdansku lituju od ove crkve do hrama Svetog Save, gde je se pomoliti za mir.

Domaćin slave ove godine je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar