U trendu

Patrijarh Porfirije na Vidovdan u manastiru Gračanica služio liturgiju

Patrijarh Porfirije je danas, na Vidovdan, služio liturgiju u manastiru Gračanica.

Podlavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) je naveo da je „pred svetom Gračanicom sabran čitav pravoslavni srpski narod“, te da su svi „ovde sabrani kroz svetu liturgiju, kroz molitvu, kroz blagodat Božju“, objavila SPC.

„Evo nas opet na Kosovu i Metohiji da molitveno i bogoslužbeno proslavimo Vidovdan, da proslavimo svetog kneza Lazara i da se njemu obratimo za duhovnu podršku“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo je mesto „našeg rodjenja“.

„Kad god smo ovde i na ovom mestu znamo gde god da smo bili i koliko god smo se udaljili od ovog mesta, izgubljeni bejasmo i nađosmo se“, rekao je patrijarh.

Rekao je da „kad god dođemo ovde – došli smo sebi, vratili smo se sebi“ jer, kako je naveo, „ovo mesto, Kosovo i Metohija jesu, braćo i sestre, mesto našeg rođenja“.

„Ovde smo ponikli, ovde smo se rodili“, rekao je patrijarh u obraćanju brojnim vernicima.

Naveo je da su „svetinje kosovsko-metohijske naš um“, a da, kako je kazao, „bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, mi naprosto nismo ono što jesmo“.

„Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet i kršteni u ime Svete Trojice“, rekao je on, navela je SPC na svom sajtu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.