U trendu

Patrijarh Porfirije služio uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save

Poglavar Srpske prvoslavne crkve (SPC) Porfirije služio je jutros liturgiju u beogradskom Hramu Svetog Save, povodom najvažnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Bogosluženju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, predstavnici Grada Beograda, Katoličke crkve.

Nakon liturgije pročitana je uskršnja poslanica patrijarha Porfirija u kojoj se navodi da misli i molitve SPC „lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid-19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti“.

„Prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći. Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo“, navedeno je u poslanici.

U njoj se napominje da su Kosovo i Metohija simbol „dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi“ i tamošnja braća i sestre ohrabruju da „budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi“.

„Verujućim sinovima i kćerima“ u Crnoj Gori SPC patrijarh je poželeo u poslanici da ih u borbi za pobedu dobra protiv zla prate blagoslovi „velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih“.

Patrijarh Porfirije prvi put je služio uskršnju liturgiju kao poglavar SPC, za kojeg je nedavno izabran na Saboru.

Prvu uskršnju liturgiju, u Hramu Svetog Save, služio je u ponoć episkop remezijanski Stefan, pomoćnik patrijarha i starešina ovog hrama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.