U trendu

Paučinac: Vučić odredjuje ko će činiti većinu u BNV

Gradjanski aktivista i osnivač Inicijative slobodnih gradjana iz Novog Pazara Aladin Paučinac ocenio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odrediti ko će činiti većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

Paučinac je za radio Sto plus kazao da će se Vučić odlučiti za jedan od nekoliko mogućih scenarija.

„Moguće je da se iskopira koalicija iz Sjenice. Moguće je i da se održi dosadašnja koalicija u BNV-u, ali u tom slučaju bi Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka morala da se odrekne vlasti u Tutinu, jer ih tamo Srpska napredna stranka drži na vlasti“, rekao je Paučinac.

Dodao je da je jedini pravi gubitnik ovih izbora SDA Sandžaka, koja će, kako je naveo, morati da izabere šta će izgubiti.

„Vučić će SDA staviti pred taj izbor da moraju da biraju šta će da izgube – BNV ili Tutin. I jedno i drugo da zadrže neće moći. Ne verujem da će ići na to da im oduzme i BNV i Tutin jer konstanta politike Beograda prema Bošnjacima od 5. oktobra naovamo je da ne da formiranje natpolovične većine u Sandžaku za neku od bošnjačkih opcija“, naveo je Paučinac.

Paučinac je uverenja da je pozicija Sandžačke demokratske partije (SDP) nakon ovih izbora nepromenjena i da im je prednost prema Stranci pravde i pomirenja (SPP) „minorna“.

„SPP, sa druge strane, je osigurala vlast u Sjenici i sada joj se smeši ili vlast u Tutinu ili da budu deo većine u BNV-u. Pobednička situacija za njih kako god da okreneš“, rekao je Paučinac.

Na pitanje kako komentariše malu izlaznost birača, Paučinac je odgovorio da su birači skloni apatiji jer „vide da oni izadju i glasaju, a onda se nakon izbora dešavaju kombinatorike i situacije za koje nisu glasali“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.