U trendu

Pčelica izdavaštvo: Na sajmu knjiga sa sloganom 'Sa knjigom od rodjenja'

Podjednakim interesovanjem za beletristiku, zabavnu i edukativnu literaturu Izdavačka kuća „Pčelica“ je usmerila i realizovala svoj ovogodišnji izdavački plan, navodi ova kuća.

Sa ukupno oko 250 objavljenih naslova, od čega je oko 60 objavljeno prvi put, „Pčelica“ spada u red najproduktivnijih izdavača literature za decu u Srbiji.

Posebno mesto u svakom izdavačkom planu zauzimaju romani, jer su i dalje najpopularnija književna vrsta medju čitaocima, a i u medijima im se poklanja najviše pažnje.

Pčelica se ove godine može pohvaliti sa nekoliko dečijih romana.

Medju njima se izdvajaju roman Gordane Maletić „Na putu srebra“, Vesne Aleksić „Ptica na vetar“, roman Gordane Vlajić „Zedsi“, Nikolete Novak „Poziv“, kao i tri kratka romana namenjena mladjim osnovcima „Detektivi iz zoo-vrta“ Miloša Petkovića, „Avanture iz šumske škole“ Bojana Ljubenovića i ekološka bajka u formi kratkog romana „Šum šume“ autorke Katarine Majić.

Knjiga od koje se mnogo očekuje je „Rodjen kao zmaj“, Dragana Hamovića, izmišljena autobiografija pesnika i pesnički portret srpskog zmaja, lepog ognjevitog junaka.

Pčelica navodi i da su dva velika projekta završena ove godine – edicija „Naklon ženama“ i edicija „Srpski klasici“.

Edicija „Naklon ženama“ obuhvata dvanaest ilustrovanih biografskih knjiga o značajnim ženama iz sveta istorije, nauke i umetnosti. Ovaj veliki dvogodišnji projekat okončan je ove godine objavljivanjem knjiga o Odri Hepbern, Džejn Ostin, Mariji Kiri, Klari Cetkin i Valentini Tereškovoj.

Edicija „Srpski klasici“ završena je objavljivanjem izbora iz stvaralaštva Isidore Sekulić, Branislava Nušića, Janka Veselinovića i Stevana Sremca.

Jedinstvene na našem tržištu su edukativno-vaspitne slikovnice Posebni prijatelji, autora Gorana Markovića. Specifičnost ovih slikovnica je u tome što govore o deci sa različitim invaliditetima (nepokretnost, slabovidost, nagluvost i autizam) iz pozicije životinje koja se može (uz stručnu pomoć) koristiti u terapiji, a namenjene su drugoj deci kako bi se upoznala sa problemima svojih drugara i kako bi razvila empatiju prema njima.

Iz „Pčelice“ navode sa su psihološki problemi dece i mladih u našoj sredini još tabu tema i da su u nameri da tu sliku izmene objavili ediciju Psiholoških priručnika – jedinstvenih radnih svezaka koje su pisali i recenzirali psiholozi i porodični i psihoterapeuti za decu i mlade.

Cilj ovih radnih svezaka, po oblastima, jeste da deci pomogu u sticanju samopouzdanja, hrabrosti, samopoštovanja i odvažnosti.

Popularne istorijske knjige o kneginjama i kraljicama dinastije Obrenović i Karadjordjević, autorke dr Ivane Spasović, dobijaju svoje nastavke u vidu knjiga o kneževima i kraljevima ovih dinastija.

Radne sveske Pametan kao pčela namenjene su mališanima od tri do pet godina i pokrivaju različite oblasti kreativnih, motoričkih, perceptivnih i intelektualnih aktivnosti. U pitanju su radne sveske „Bojenje po zadatku“, „Lavirinti“, „Od tačke do tačke“ i „Isto i različito“.

Veliku popularnost prošle godine su stekli Pravopisni priručnici, tako da u istom stilu Pčelica ove godine objavljuje Gramatičke priručnike, četiri radne sveske sa najzastupljenijim oblastima srpske gramatike: vrste reči, služba reči i vrste rečenica.

Reforma školskog programa ove godine je obuhvatila drugi razred osnovne škole, tako da je „Pčelica“ nastavila rad na pripremi i objavljivanju lektire po novom, zvaničnom programu.

Pored navedenih izdanja, Pčelica se može pohvaliti brojnim drugim novitetima: knjigama-slagalicama, popularnim knjigama za kupanje i redizajniranim knjigama edicije Bebin dodir.

„Pčelica“ navodi i da svake godine izvrši stilizovanje štanda, kataloga i reklamnog materijala za Medjunarodni beogradski sajam knjiga.

Zbog više naslova iz oblasti knjiga za bebe i mališane Pčelica se ove godine odlučila za slogan „Sa knjigom od rodjenja“, a sam štand i drugi elementi vizuelnog identiteta biće stilizovani u stilu sobe za bebe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.