U trendu

Penzioneri ponovo protestovali u Beogradu

Članovi Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) održali su danas protest upozorenja na Trgu Nikole Pašića u centru Beograda da bi javnosti i vlasti ukazali na svoj sve lošiji materijalni položaj.

Potpredsednik tog udruženja Mihajlo Radović kazao je novinarima da je današnji sku penzionera upozorenje Skupštini grada, Ustavnom sudu i Radio televiziji Srbije (RTS) da treba da prate aktivnosti USPS i da preduzimaju mere da bi penzionerima koji su u sve lošijem materijalnom položaju izašli u susret i vratili im ono što im pripada, a to je „dostojanstvo“.

„To je suština naše današnje protesne šetnje upozorenja. Nisam očekivao mnogo ljudi danas, jer je ovo samo upozorenje za nešto što tek treba da se desi ukoliko se ništa ne bude preduzelo“, kazao je Radović.

On je istakao da je USPS, Ustavnom sudu, koji, kako je naglasio, nista ne rešava, uputio dopunjenu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uredjivanju načinja isplate penzija, jer je prethodna inicijativa tog udruženja od strane suda odbijena.

„Ustavni sud je odbacio našu prethodnu inicijativu, što znači da nisu ni razmatrali ni raspravljali o tome, pa smo zato uradili dopunu inicijative sa novom argumentacijom i dostavili je ponovo tom sudu. Sad ćemo da vidimo da li opet nešto nije jasno“, kazao je Radović.

Prema njegovim rečima, USPS i od Skupštine grada Beograda, traži da smanji cenu daljinskog grejanja, jer su gas i nafta pojeftinili, i da bi to makar malo olakšalo težak život penzionera.

„I RTS-u ćemo danas poslati pismo u kome ćemo ga upozoriti da je to javni servis, da to svi plaćaju i da oni nemaju pravo da manifestacije poput ove današnje naše, zapostavlja i zanemaruje. Posle toga očekujem da će imati drugačiji odnos prema nama jer smo mi vanstranačka organizacija koja nema drugačiji način da razgovara sa vlastima“, kazao je on.

Po ranijim podacima, u Srbiji ima milion 760 hiljada penzionera, a prosečna penzija je oko 25 hiljada dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.