U trendu

Petarde nisu igračke!

Petarde nisu igračke, upozoravaju uoči predstojećih praznika nadležni i podsećaju da pirotehnička sredstva nikako ne treba kupovati od neovlašćenih lica i na mestima koja za to nemaju dozvole, a posebno da ih deca ne kupuju i ne koriste bez kontrole roditelja.

Doktor Dragan Stojićević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da se lekari u toj zdravstvenoj ustanovi svake godine susreću sa povredama koje nastaju zbog petardi. Povrede su od površnih blagih opekotina, do težih opekotina sa znacima infekcije, otvoreni i zatvoreni prelomi i delimične ili potpune amputacije, zatim povrede očiju i sluha.

Načelnik Uprave za vanredne situacije grada Beograda Rade Milošević kaže da je prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava povećana uoči novogodišnjih i božićnih praznika, ali je, ističe, pojačana i kontrola.

“Pre svega mislim na obilazak prodavnica koje imaju saglasnost, odnosno, dobijeno rešenje da se bave tom vrstom trgovine, ali obilazimo i sva ona mesta gde je u nekom ranijem periodu postajala mogućnost ili su se nelegalno prodavala piriotehnička sredstva“, rekao je Milošević.

Prema njegovim rečima, broj prodavaca na ulici, parkovima, pijacama, gde je ranijih godina bilo ilegalne prodaje pirotehničkih sredstava, je smanjen u odnosu na period pre 10, 15 godina.

On je apelovao na građane da, ako kupuju pirotehnička sredstva, to rade isključivo u ovlašćenim prodavnicama jer to garantuje veću bezbednost.

Prodavac je dužan da upozna kupca sa načinom primene određenog pirotehničkog sredstva koji je napisan na deklaraciji, ali i rok trajanja, što dodatno povećava bezbednost, objašnjava Milošević.

“Zakon je vrlo jasan – pirotehnicka sredstva mogu da prodaju isključivo ovlašćene prodavnice koje imaju rešenje za prodaju takve vrste robe. Takođe, maloletna lica, odnosno, lica starosti do 18 godina ne mogu da kupe pirotehnička sredstva i prodavac je dužan da izvrši neophodnu kontrolu i upozna takvu osobu da ne može da kupi pirotehničko sredstvo“, rekao je Milošević.

Da je povećana potražnja za pirotehnikom kaže i Stevan Cvetković iz prodavnice „Snajper“, koja se bavi prodajom oružja i pirotehnike dodajući da se pred Novu godinu najviše prodaju petarde. Roba koja se prodaje u njihovim radnjama je atestirana, a taj deo posla odrađu distributeri i uvoznici.

„Sve što se nalazi u radnji je legalno, prošlo je atest. U svakom maloprodajnom objektu je naznačeno da se pirotehnika ne prodaje mlađima od 18 godina“, rekao je Cvetković.

On je apelovao na roditelje da ne puštaju decu da sama kupuju petarde na ulici, već da pođu sa njima i petarde kupe u ovlašćenim radnjama.

Doktor Stojićević upozorava: „Treba napomenuti da petarda nije igračka. Nemojte ih koristiti, jer time rizikujete da prazničnu atmosferu zamenite bolničkom“, kaže Stojićević. On je ukazao na sve češću lošu pojavu da se petarde stavljaju u staklene flaše ili tegle, koje se pri detonaciji rasprše na sve strane i mogu da izazovu ozbiljne povrede.

Češće su povrede, nastavlja on, od pirotehnike kupljene na ulici, nego u legalnim radnjama, jer ona nema sertifikat o beztbednosti i neispravne su za upotrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.