U trendu

Petković: Kamenovana crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini

Nepoznati počinioci kamenovali su sinoć oko 22.00 sata crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da u napadu niko nije povredjen, kao i da je tom incidentu prethodio pokušaj nepoznatih lica da na Djurdjevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu.

„Ovim se broj napada na pravoslavne hramove na teritoriji Kosova i Metohije od početka godine popeo na deset, a počinioci tih zlodela nisu uhapšeni ni kažnjeni“, rekao je Petković.

On je ocenio da broj incidenata ukazuje da nije reč o izolovanim dogadjajima, već o seriji napada koji za cilj imaju da „zaplaše i proteraju preostali srpski narod u pokrajini“.

„Posebno je simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom“, rekao je Petković.

Petković navodi da je o stepenu ugroženosti srpske imovine, kako verske, tako i javne namene, nedavno u svom godišnjem izveštaju izvestio i američki Stejt department.

„Zbog intenzivnog i kontinuiranog napada na srpske svetinje, ali i ostale objekte javne namene i privatne imovine, više puta smo se kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju obratili i medjunarodnim institucijama i misijama koje deluju na tom prostoru i čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali bez adekvatne reakcije“, naveo je Petković.

On zahteva viši nivo zaštite srpskih verskih objekata, kao i garantovani mir i bezbednost vernicima na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.