U trendu

Plaćanje poreza i drakonske kazne: Stan na dan odlazi iz sive zone

Nelegalno izdavanje stanova turistima, poznatije kao „stan na dan“, odlazi u prošlost. Država je rešena da stane na put praksi u kojoj se pojedinci bogate, a ne plaćaju porez.

U poslednjih deset godina država je uložila više od osam milijardi evra u turistički razvoj zemlje. Međutim, dok neko ulaže, neko se okoristi. Najviše nelegalnog privatnog smeštaja ima u Beogradu.

Kakav javašluk vlada u toj oblasti, najbolje govori činjenica da čak nemamo ni procenu broja nekategorizovanog smeštaja.

– Vi imate, recimo, registrovano na ‘Bukingu’ jednu jedinicu, a taj koji izdaje tu jednu jedinicu, on ih zapravo ima tri ili četiri, ali je prijavio samo jednu – kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, a prenosi RTS:

Ministarstvo trgovine i turizma sprovešće reformu po kojoj će se izdavaoci smeštaja oporezivati po niskoj stopi, a biće im omogućeno da goste prijavljuju preko portala elektronske uprave.

– Oni će imati obavezu da se evidentiraju kod jedinice lokalne samouprave. Tim činom će dobiti šifru preko koje će moći pristupiti tom jedinstvenom elektronskom sistemu. Istovremeno i turistička inspekcija i sve druge nadležne inspekcije radiće preventivno, dakle na upozoravanju ali i na popisivanju svih tih objekata koji se besplatno oglašavaju – rekla je Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine i turizma.

Prvi u liniji odbrane od nelegalnih izdavaoca smeštaja biće profesionalni upravnici zgrada jer je interes svih stanara da se zna ko izdaje stan na dan.

– Stanovi koji se komercijalizuju, oni troše više zajedničke vode, zajedničke struje, više prljaju hodnike i onda moraju da učestvuju u održavanju zgrade više nego obični vlasnici stanova – ističe Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika zgrada.

Evidentiranje stranih gostiju je važno i iz bezbednosnih razloga jer kada oni borave u neprijavljenim apartmanima – za državu su nevidljivi.

Hotelijeri su godinama ukazivali na problem nelojane konkurencije, koja, ako se sa njom ne izbori, može negativno da se odrazi na dalji turistički razvoj.

– S jedne strane, ugroziće normalno poslovanje hotelske industrije a sa druge strane pojaviće se nezainteresovanost novih investitora za gradnju hotela, a sada smo u toj ekspanziji – kaže Georgi Genov, predsednik Udruženje hotelijera i restoratera „Hores“.

Proces legalizacije svih smeštajnih kapaciteta potrajaće nekoliko godina. Za one koji i posle svega ostanu u sivoj zoni poslovanja, predviđene su drakonske kazne, pa nadležni veruju da im se neće isplatiti da rade nelegalno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.