U trendu

Plan regulacije šinskih sistema podrazumeva i primedbe

BEOGRAD – Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da je i danas, nakon jučerašnje javne sednice o Nacrtu plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, moguće dostaviti primedbe, saopštava Beoinfo.

Stojčih je dodao da će se komisija će se u narednih nekoliko dana sastati i odlučivati o svakoj primedbi, a da će sve što je argumentovano biti uvaženo i postati deo plana.

Naglasio je, gostujući na Studiju B, da su u utorak na javnoj sednici mogli da prisustvuju svi koji su hteli da iznesu primedbe, kao i da je bilo pokušaja zloupotrebe i politizacije ovog važnog postupka.

Niko do sada, prema njegovim rečima, nije došao toliko daleko u realizaciji projekta Beogradskog metroa.

„Projekat za depo u Makiškom polju je završen i njegova izgradnja počinje za mesec dana. To je veliki depo koji obuhvata kompozicije za prvu i drugu liniju. Juče na sednici detaljno je razrađena prva linija, nastavljamo razradu druge i rokovi ostaju – do 2028. godine biće izgrađena prva, dve godine kasnije i druga linija“, kazao je Stojčić.

On je istakao da je Građevinski fakultet važna institucija ovog grada koja ima učešće u izgradnji metroa i da planiranje trasa vrše urbanisti, prostorni planeri, saobraćajni inženjeri i da su, pri tom, neizostavni građevinski inženjeri.

Rekao je da se u obir uzimaju različite studije koliko se ljudi gde kreće i da se proverava gustina saobraćaja.

„Najopterećeniji pravac saobraćaja u Beogradu je Bulevar vojvode Mišića. Male su razlike između pravca Stari grad – Novi Beograd u odnosu na pravac Čukarica – Stari grad pa dalje ka Zvezdari, ali to su dva osnovna pravca“, rekao je Stojčić.

Kako je naveo, svi koji žive u Beogradu znaju da iz pravca Obrenovca, preko Bulevara vojvode Mišića, dolazi najveći broj vozila i da je to veoma opterećen pravac u Beogradu, uz most Gazela.

„Sa te strane nalazi se i velika slobodna površina na kojoj će se nalaziti depo, a sve studije i brojanje putnika pokazuju da je to ispravno rešenje. Te studije i istraživanja radile su i inostrane kompanije, pre svega francuski „Ežis“, koji je radio projekte metroa praktično na svim meridijanima“, rekao je Stojčić.

Dodao je da su buduće stanice metroa, takođe, precizno definisane i da su domaći stručnjaci sarađuju sa Francuzima, koji imaju mnogo više iskustva kada je ovakav posao u pitanju.

Osvrnuo se na to da Francuska ima jednu od najboljih svetskih železnica te da su iskustva te zemlje dragocena za Beograd.

Beoinfo saopštava da je Stojčić rekao da su precizna geotehnička ispitivanja objavljena i da su ispitivanja za drugu liniju u toku.

Poručio je da su tehnologija i tehnika izgradnje napredovale i da je praktično moguće graditi na svim mestima i u bilo kojim uslovima, ali i to da brza i efikasna izgradnja utiče na cenu.

„Ništa me ne brine u vezi izgradnje metroa. Obezbeđena su sredstva, imamo dobru ekipu, naravno to je fizički težak posao i projekat tog obima nikada se nije izvodio u Beogradu“, kazao je Stojčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.