U trendu

Plivanje za časni krst, sve više zainteresovanih (FOTO/VIDEO)

Neki običaji postaju sve popularniji, a jedan od njih je i plivanje za časni krst 19. januara kada se obeležava važan hrišćanski praznik Bogojavljenje.

I pored pandemije, vlasti beogradske opštine Zemun odlučile su se ove godine da organizuju 25. jubilarno plivanje u Dunavu.

Iako zima ove godine nije nimalo blaga, nadmetala su se čak 223 hrabra plivača medju kojima je bilo i dama.

Do krsta je prvi doplivao 22-godišnji Djordje Lukić kome je ovo bilo prvo učešće. Mladi pripadnik policijske brigade pozdravio je prisutne tradicionalnim pozdravom za ovaj praznik:

„Bog se javi! Svima koji su danas plivali za Časni krst, želim da čestitam. Svi smo pobednici!“

Organizatori su podsetili da je na prvom plivanju bilo samo 11 učesnika i da je primetno sve veće interesovanje za učešćem.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević je pozdravio učesnike i obećao da će se raditi na većoj prepoznatljivosti ove svetkovine u širim razmerama.

„Čestitam pobedniku, čestitam svim vitezovima i viteškinjama koji su učestvovali danas, pokazali hrabrost, veru i duh pravoslavlja“, rekao je Kovačević.

Studentkinja medicine Marija Božović iz Arilja koja je hrabro plivala u hladnom Dunavu, kaže da joj nije prvi put da učestvuje, a da ju je inspirisala njena sestra kojoj je na ovaj praznik rodjendan.

„Ovo mi je sedmi put da plivam za bogojavljenski krst, a prvi put u Beogradu. Prethodni put sam plivala u Arilju, a prvi put sam plivala sa 10 godina tako da su moji roditelji i prijatelji već navikli da plivam svake godine. Mislim da je Dunav topliji od našeg Rzava“, rekla je Marija.

Bogojavljenje se obeležava u spomen na dogadjaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i nakon ovog praznika počinju dani pogodni za venčanja.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.