U trendu

Plivanje za časni krst u jezerima ali i bazenima

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili su danas veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje tradicionalnim plivanjem za časni krst.

Reke i jezera u Srbiji su u velikoj meri pod ledom, pa su pre takmičenja organizatori morali da razbijaju led pre početka, dok se negde zbog niskih temperatura i leda plivalo u bazenima.

Profesionalni kaskader Siniša Ivanović prvi je danas doplivao do krsta na Bogojavljenskoj trci na Zemunskom keju u Beogradu.

On je po izlasku iz Dunava novinarima rekao da je voda „relativno topla“ i da je bilo hladno samo prvih 10 sekundi, a da su svi koji su učestvovali u trci pobednici.

„Kada mogu deca u Rusiji, možemo i mi ovde. Današnji dan je više revijalno obeležen. Svi smo pobednici, ko god danas udje u vodu je pobednik“, rekao je Ivanović po izlasku iz vode čija je temperatura bila oko nula stepeni.

Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održano je danas i na Adi Ciganliji, gde su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije i Žandarmerije, kao i u Obrenovcu i Surčinu (Bečmen).

Danas je na Zemunskom keju otkriven i spomenik „Bogojavljenskom plivaču“.

Student mašinstva Petar Kostić (19) prvi je danas doplivao do časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“ u Nišu, saopštili su iz gradske opštine Medijana.

Kostić, kome je to bilo drugo nadmetanje u Bogojavljenskoj trci, bio je brži od 18 drugih učesnika medju kojima se nalazio i po jedan pripadnik Vojske, policije i Žandarmerije.

Pored njih, u trci je učestvovala i tridesettrogodišnja Jovanka Morović, majka troje dece. Najstarijem plivaču Ivanu Djordjeviću (70) ovogodišnje nadmetanje bilo je sedmo po redu.  

Temperatura vode u bazenu bila je koji stepen ispod nule.

Predsednik Gradske opštine Medijana Milan Krstić uručio je pobedniku nagradu od 30.000 dinara, zlatni lanac, privezak i lovorov venac.

Studentkinja Tijana Sič (19) iz Zrenjanina danas je u konkurenciji 33 učesnika prva doplivala do Bogojavljenskog krsta u zaledjenom jezeru u centru tog grada.

Ona je agenciji Beta kazala da se plivanjem bavila 13 godina, a da joj je učešće u ovogodišnjoj manifestaciji „velika čast i iskustvo koje će pamtiti“.

Za časni krst plivalo se i u Kleku kod Zrenjanina, kao i na Begeju kod Šlajza, gde je od trojice mladića do krsta prvi doplivao prošlogodišnji pobednik Miloš Pavlović.

Pravnik Stevan Gašević (26) pobedio je danas na Bogojavljenskom plivanju za Časni krst u Prokuplju, saopštili su organizatori.

Predsednik opštine Aleksandar Simonović dodelio je pobedniku ručni sat, dok su ga opština Prokuplje, Crkva Sveti Prokopije i Udruženje „Bog se javi“ nagradili zlatnim krstom i ikonom. 

Takmičenje je prvi put organizovano u zatvorenom bazenu Centra za rekreaciju prokupačke bolnice, zbog leda na Rastovničkom jezeru. 

Gašević je treći put pobedio u Bogojavljenskom plivanju. 

Najmladji učesnik plivanja bio je devetogodišnji Vasilije Paunović.

U takmičenju plivanja za Bogojavljenski krst u zaledjenoj Zapadnoj Moravi u Čačku učestvovalo je oko 70 muškaraca, a do krsta je prvi doplivao Čačanin Andjelko Kovačević (23).

Kovačević je i pre dve godine pobedio u plivanju za Bogojavljenski krst.

Pored Čačana, za Bogojavljenski krst plivali su i pripadnici Vojske Srbije iz garnizona u Ladjevcima kod Kraljeva, kao i mladići iz Gornjeg Milanovca.

Zbog leda koji je okovao Zapadnu Moravu, organizatori su angažovali gnjurce koji su pred start plivača razbijali led.

Oficir policije iz Pirota Dejan Mijalković prvi je danas od 70 mladića doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u Pirotu i krstonosac je za ovu godinu.

Prvi put je voda na Gradskom kupalištu bila zaledjena, tako da su radnici Sportskog centra morali da razbijaju led kako bi se manifestacija održala.

Praznik Bogojavljenje vernicima su čestitali jerej Duško Vidačić, namesnik pirotski, i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar