U trendu

Po učestalosti raka dojke Srbija na proseku, ali oboljevaju sve mladje žene

Od raka dojke u Srbiji godišnje oboli oko 60 žena na 100.000 stanovnika, što je prosečna učestalost u Evropi, izjavio je danas načelnik Odeljenja onkološke hirurgije KBC „Bežanijska kosa“ Nebojša Ivanović.

On je na Medicinskom fakultetu u Nišu rekao da je u nekim delovima sveta učestalost raka dojke i veća od 100 žena na 100.000 stanovnika.

Ivanović je kazao da rak dojke jeste češća bolest u Srbiji nego ranija, ali ne onoliko koliko se misli.

„Poslednjih godina postoji trend bolje dijagnostike i ranijeg otkrivanja bolesti, što doprinosi utisku da je karcinom dojke češći nego ranije“, rekao je Ivanović na simpozijumu o dijagnostici i terapiji raka dojke.

On je kazao da je danas u odnosu na pre tridesetak godina mnogo uspešnije lečenje raka dojke, ali je ukazao da od te bolesti oboljevaju sve mladje žene.

„Rak dojke jeste najčešća maligna bolest kod žena širom sveta. Smatram da na pojavu bolesti definitivno utiče stres“, rekao je Ivanović jer pojačana psihološka napetost remeti status hormona što može uticati na veću učestalost karcinoma.

Simpozijum u Nišu okupio je oko 200 lekara iz čitave zemlje. Skup su organizovali poliklinika „Human“ iz Niša, KBC „Bežanijska kosa“, Medicinski fakultet u Nišu, Klinika za opštu hirurgiju Niš, Srpsko onkološko društvo i Senološko udruženje Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.