U trendu

Pobednik se sutra skida sa spostamenta na Kalemegdanu

BEOGRAD – Bronza figure „Pobednika“ koji stoji na Beogradskoj tvrđavi sutra će biti spuštena sa postamnta na kome stoji od 1928. godine i seli se u atelje vajara Zorana Kuzmanovica na restauraciju.

Kako je reč o vrlo složenom poslu Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce od ponoći do sutra u 13 sati.

Kako je objavljeno je na zvaničnom fejsbuk profilu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda građani će imati priliku da ceo događaj prate putem live prenosa na fejsbuk stranici Zavoda, a „uživo“ se ceo događaj može posmatrati od 13 do 15 sati na Carigradskom drumu, (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice)

Spomenik „Pobednik“ podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovica, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Od kako je postavljen 1928. godine, spomenik je pretrpeo znatna oštećenja kamenog postamenta i stuba, ali i same bronzane skulpture koja nikada nije rekonstruisana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.