U trendu

Počela akcija „Đaci vas mole, usporite pored skole“

BEOGRAD – Edukativnom predstavom o pravilnom ponašanju u saobraćaju za 100 đaka prvaka OŠ „Drinka Pavlović“ počeo je 15. jubilarni ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“.

Akcija koju je je organizovao JKP „Parking Servis“ održava se u 17 beogradskih opština i njom su obuhvaćeni đaci prvaci iz 168 osnovnih škola.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je danas prisustvovao početku akcije, kaže da je reč o najlepšoj i najmasovnijoj akciji posvećenoj deci koja je edukativnog karaktera, jer uče kako da budu bezbedni u saobraćaju.

„Svaki put me zgražava kada neko pijan sedne da vozi auto i time ugrožava sebe i druge, možete da vidite svakog vikenda ljude koji ginu, jer su neodgovorni i za takve vozače bih uveo najstrože kazne koje postoje“, rekao je Vesić.

Vesić je naveo da je u Beogradu urađen veliki broj novih ulica i da su građani tražili da se uradi ležeći policajac, jer su primetili da vozači voze neprilagođenom brzinom u takvim uslovima.

„Kada je ulica nova vozači voze takvom brzinom da ljudi žale jer imaju novu ulicu jer su nebezbedni“, kaže Vesić.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović rekao je da mu je posebno zadovoljstvo što su mališani na toj opštini imali prilike da prvi upoznaju saobraćajna pravila i stiču znanja kako da bezbednije putuju do škole.

„U okviru akcije podelili smo simbolične poklone đacima prvacima, ali i direktorima osnovnih škola koji su dobili lopte od „Parking servisa“ i na taj način smo simbolično želeli da pokažemo da nam je važno da brinemo o najmlađima“, rekao je Marjanović i dodao da se nada da je ta akcija samo jedna u nizu koja će se održati u saradnji sa Gradom i „Parking servisom“.

Direktor JKP „Parking servis“ Andrija Čupković kaže da je pored edukacije mališana o pravilima u saobraćaju važna i edukacija o poštovanju epidemioloških mera, te da su zbog toga učenici dobili maske.

Najavio je će se uskoro realizovati akcija „đačko parking mesto“, u okviru koje prvaci oslikavaju parking mesta ispred 26 beogradskih škola, a prikupljena sredstva od naplate parkinga sa „đačkog parking mesta“ doniraju se školama u vidu neophodnih rekvizita za rad.
„Prihod sa mesta na kojima se vozači parkiraju ispred škola, ide tim školama i u narednih 20 dana ćemo podeliti pametne table, laptopove i sve ono što su škole naručile“, rekao je Čupković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.