U trendu

Počela akcija „Đaci vas mole, usporite pored škole“

BEOGRAD – Edukativnom predstavom o pravilnom ponašanju u saobraćaju za 120 đaka prvaka u beogradskoj Osnovnoj školi „Kralj Petar II Karađorđević“, danas je počeo 13. ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“ u okviru koga će, kao i prethodnih godina, edukativna predavanja biti održana u 160 osnovnih škola na teritoriji 17 beogradskih opština.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je to jedna od najlepših akcija koje Beograd ima.

„U našoj zemlji, a u Beogradu sigurno, nismo imali uspešniju akciju kada je u pitanju bezbednost dece u saobraćaju“, rekao je Vesić navodeći da je ova akcija postala tradicionalna.

Podsetio je da škola „Kralj Petar II Karađorđević“ postoji od 1932. godine i dodao da je prošle godine, sredstvima Grada Beograda, rekonstruisana sala u toj školi.

„Uložili smo oko 30 miliona dinara u rekonstrukciju ove škole…razgovarao sam sa direktorkom škole o tome da uradimo nešto i u dvorištu škole, što ćemo verovatno uraditi. U svakom slučaju, trudićemo se da i u ovoj, i u drugim školama obezbedimo bolje uslove za rad jer su škole mesta u kojima zaista treba da imamo evropske uslove, jer se tu obrazuju deca za život“, naveo je Vesić.

Kako je istakao, zemlje koje su industrijski zaostale, kao što je Srbija, mogu to da nadoknade samo kroz obrazovanje.

„Obrazovanje je resurs 21. veka. Oni koji ulažu u obrazovanje mogu da budu narodi koji mogu da se takmiče sa drugim narodima u 21. veku. Kroz obrazovanje može se ubrzano nadoknaditi zaostatak koji postoji u industriji i zato je veoma važno za našu zemlju, kao malu, da kroz obrazovanje pokušamo da stignemo razvijene zemlje“, dodao je Vesić.

Direktor JKP „Parking servis“ Andrija Čupković je rekao da je do sada u okviru akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“ izvedeno oko 2.000 edukativnih predstava, zahvaljujući kojima je oko 190.000 prvaka naučilo kako da se pravilno ponaša na putu od kuće do škole.

„Prve generacije koje su prošle ovu obuku, danas učestvuju u saobraćaju u svojstvu vozača. Naše predstave postale su sinonim za bezbednost dece u saobraćaju i svi koji čuju dobro poznatu melodiju ‘Usporite pored škole’ znaju da treba da budu što oprezniji u blizini škola“, naveo je Čupković.

Kako je dodao, ovo je potvrda i uspešne saradnje „Parking servisa“ sa saobraćajnom policijom čiji službenici pomažu na ispunjavanju najvažnijeg zadatka – da beogradski đaci budu sigurni na putu od kuće do škole.

Na kraju predstave, prvaci škole „Kralj Petar II Karađorđević“ su od „Parking servisa“ dobili poklone – raspored časova, bojanku, bojice, brošuru „Bezbedno do škole“ i prepoznatljivi fluorescentni prsluk.

Događaju je, između ostalih, prisustvovao i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.