U trendu

Počela isplata otpremnina za 280 radnika FRA, četiri dana posle protesta

Isplata otpremnina za 280 radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, koja je u stečaju, počela je danas i time je ispunjen njihov zahtev sa protesta, kazao je agenciji Beta predsednik fabričkog Industrijskog sindikata Dušan Djelić.

Djelić je ocenio da je protest koji su radnici održali pre četiri dana „dao rezultate“ i da je počela isplata za 280 radnika FRA, koji će u okviru socijalnog programa dobiti po 200 evra za svaku godinu radnog staža.

Prema njegovim rečima, za otpremnine tih radnika nadležno ministarstvo je obezbedilo 181 miliona dinara.

Djelić je dodao da bi, posle isplate otpremnina za 280 radnika, trebalo da usledi i isplata doprinosa za svih 452 radnika FRA za period od 1. januara 2010. godine do prestanka radnog odnosa, čime bi bio realizovan socijalni program.

Ranije je oko 172 radnika FRA dobilo otpremnine u okviru socijalnog programa koji su predstavnici fabričkih sindikata dogovorili početkom marta sa predstavnicima nadležnih republičkih ministarstava.

„Nadamo se da će posle punih šest meseci biti završena agonija za radnike FRA oko isplate otpremnina“, naveo je Djelić.

On je dodao da će FRA posle okončanja socijalnog programa otići u stečaj, ali je izrazio uverenje da će posle toga biti osnovano novo preduzeće za obradu metala koje će koristiti proizvodne fabričke hale i zaposliti oko 210 bivših radnika te fabrike.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je izvozila u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.