U trendu

Počela izgradnja Okružnog zatvora u Srbiji u Pančevu

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković položio je danas kamen temeljac za izgradnju Okružnog zatvora u Bavaništu na periferiji Pančeva, koji će biti najsavremeniji zatvor u Srbiji.

Izgradnja zatvora trajaće 18 meseci, imaće status kazneno-popravnog zavoda i kapacitet za 300 osudjenika i 200 pritvorenika.

U njega će biti prebačen kompletan postojeći Okružni zatvor u Pančevu, koji datira iz perioda Marije Terezije, iz druge polovine 18. veka.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će novi zatvor biti najmoderniji, jer se radi po najsavremenijim standardima, za razliku od postojećeg koji se nalazi u samom centru grada i ne ispunjava neophodne standarde.

„Ovo je najveća investicija u zatvorski sistem u Srbiji, jer će u ovaj kompleks od oko 24.000 kvadratnih metara biti uloženo 23 miliona evra, od čega Razvojna banka Saveta Evrope finansira 18, a Srbija pet miliona evra i to za opremanje objekata“, rekao je Selaković.

On je dodao da će nameštaj u novom zatvoru uglavnom biti uradjen internom proizvodnjom kazneno popravnih zatvora u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu.

„Izgradjena je nova vodovodna i kanalizaciona mreža ne samo za zatvor već i za ovaj deo grada. Nastavićemo da radimo na unapredjenju zatvora, jer je to odgovorno i prema državi i prema licima lišenim slobode“, naglasio je Selaković.

On je rekao da je Srbija napredovala na listi zemalja sa preopterećenim zatvorskim kapacitetima, i da se u poslednje tri godine s prvog mesta spustila na 10, tako da više nije zemlja sa „neljudskim uslovima za lica lišena slobode“.

Izgradnja novog zatvora rasteretiće kapacitete pančevačkog zatvora, u kome ima mesta za 160 lica, čija zgrada će posle iseljenja zatvora biti predata Gradu za muzejski prostor.

Novi zatvor imaće sedam objekata – dve zgrade za smeštaj lica lišenih slobode, objekat za kuhinju, upravnu zgradu, prijavnicu, zgradu za posete i tehničke prostorije.

Zatvor će biti gradjen po evropskim standardima, s najvišim stepenom obezbedjenja, neprobojnim staklima na ulazu, ogradjen parimetarskim sistemom zaštite, dok će sam objekat biti opremljen specijalnim senzorima i nekoliko stotina kamera.

Izvodjač radova je preduzeće Gradina iz Beograda, koja je ugovor dobila na tenderu krajem 2015. godine.

Polaganju kamena temeljca za novi zatvor prisustvovali su i gradonačelnik Pančeva i direktor Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija Milan Stevović.

Do kraja godine počeće izgradnja novog Kazneno popravnog zavoda u Kragujevcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.