U trendu

Počela montaža opreme u Dijagnostičkom centru u Novom Pazaru

Dijagnostički centar u Novom Pazaru dobio je medicinsku opremu čije je montiranje danas počelo, a pacijenti će već krajem maja biti u prilici da obave prva snimanja.

Direktor Opšte bolnice Mirsad Djerlek rekao je novopazarskom Radiju Sto plus da je ta oprema poklon Ujedinjenih Arapskih Emirata, čija je vrednost oko dva miliona evra, a da ceo projekat košta oko 3,5 miliona evra.

„Dobili smo nuklearno-magnetnu rezonancu, snage 1,5 T, sa velikom rezolucijom koja će biti od izuzetnog značaja za prevenciju i rano otkrivanje veoma ozbiljnih bolesti. Pacijenti će besplatno moći da obavljaju preglede na ovom aparatu, a ne da čekaju od šest meseci do godinu dana u drugim zdravstvenim ustanovama. Stigao je i 64-slajsni skener, sa velikom rezolucijom koji je 10 puta jači od skenera koji mi trenutno imamo“, rekao je Djerlek.

On je istakao da je medju opremom i ultrazvučni aparat poslednje generacije, digitalni rendgen kvalitetniji od svih koje je do sada imala Opšta bolnica, i mamograf poslednje generacije  –  samo je još jedan takav u Srbiji.

„Oprema je marke Filips i mi smo jedna od retkih bolnica u Srbiji koja trenutno ima ovoliki broj kvalitetnih i izuzetno skupih aparata. Montiranje će trajati 15 do 20 dana, a potom počinje obuka doktora i tehničara, koja će takodje trajati maksimalno 20 dana“, rekao je Djerlek.

On veruje da će zahvaljujući ovoj opremi kvalitet zdravstvene zaštite u Novom Pazaru i okolnim opštinama biti znatno veći.

Djerlek očekuje da će početkom rada Dijagnostičkog centra gradjani znatno kraće čekati na snimanje, što je jedna od najvećih primedbi pacijenata.

Novi Dijagnostički centar izgradjen je sredstvima Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su sa šest miliona evra finansirali i izgradnju nove škole i obdaništa u naselju Dojeviće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.