U trendu

Pocela rekonstrukcija Zindan kapije, BG obezbedio milion evra

BEOGRAD – Rekonstrukcija Zindan kapije na Beogradskoj tvrđavi je počela, a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Grad Beograd će za te radove uložiti nešto više od milion evra, odnosno oko 120 miliona dinara.

„Posle obnove Damad Ali-pašinog turbeta, Malih stepenica Jelisavete Načić, Velikih stepenica, rekonstrukcije Spomenika zahvalnosti Francuskoj i spomenika Pobednik, kao i obnove Sahat kule, došao je trenutak da krenemo sa rekonstrukcijom Zindan kapije“, rekao je Vesić.

Istakao je da je došlo vreme da Grad Beograd može da uloži ozbiljan novac u rekonstrukciju Beogradske tvrđave.

„Konačno ćemo rekonstruisati ovu kapiju, koja je sagrađena u 15. veku i predstavlja blago Beogradske tvrđave. Rekonstrukcijom ćemo dobiti dosta prostora za kulturne delatnosti u okviru same kapije“, rekao je Vesić, saopštila je Gradska uprava.

Uređujemo najvrednije što imamo iz naše istorije, rekao je Vesić i podsetio da je Beogradska tvrđava jedno od najposećenijih mesta stranih turista u srpskoj prestonici.

„Na ovaj način čuvamo svoju istoriju, kulturu i identitet. Tako se čuva Beograd i tako Beograd pobeđuje“, dodao je Vesić.

Osim početka radova na rekonstrukciji Zindan kapije, on je obišao i završetak radova na sanaciji fasade Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković i direktorka JP „Beogradska tvrđava“ Marija Kuprešanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.