U trendu

Počela seča drvoreda na aleksinačkom šetalištu

Na šetalištu u centru Aleksinca jutros je počela seča drvoreda zbog predstojeće obnove te centralne ulice, ali je grupa meštana iz protesta zbog uništavanja zdravih stabala blokirala te radove.

U narednih nekoliko dana trebalo bi da bude posečeno 45 stabala lipe i kestena po kojima je šetalište bilo prepoznatljivo poslednjih pola veka.

Kako je agenciji Beta rekao Aleksinčanin Dušan Ostojić radnici tamošnjeg javnog komunalnog preduzeća obustavili su seču pošto se na šetalištu okupilo više desetina žitelja Aleksinca.

„Blokirali smo seču drvoreda nakon što su posekli pet stabala, ali pitanje je šta će biti narednih dana. Plašimo se da će narednih dana nastaviti ono što su započeli“, rekao je Ostojić.

Prema najavi predstavnika opštine Aleksinac u narednih sedam meseci pešačka ulica biće kompletno rekonstruisana, a umesto lipe i kestena, biće posadjena stabla javora.

U opštini Aleksinac predstojeće radove pravdaju time da šetalište nije rekonstruisano poslednjih 50 godina, a da stabla lipe, osim što su alergen, oštećuju kanalizaciju i trotoare.

Prema njihovim najavama u pešačkoj ulici biće postavljena nova kanalizacija, zamenjena javna rasveta i izgradjena fontana, a umesto asfalta biće postavljene granitne ploče.

Rekonstrukcija će koštati oko 170 miliona dinara, od čega će 50 odsto finansirati Ministartsvo privredekoje je i sprovelo javnu nabavku za izvodjenje radova.

Više od 600 stanovnika Aleksinca potpisalo je proteklih dana on-lajn peticiju protiv seče stabala na šetalištu. Meštani su ogorčeni zbog seče drvoreda o čemu svedoče i njihovi brojni komentari na društvenim mrežama u kojima navode da stabla nisu trula i da ne predstavljaju nikakvu opasnost za okruženje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)