U trendu

Počela sednica Skupštine grada Beograda

BEOGRAD – Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas oko 10 sati, a najvažnija tačka dnevnog reda je predlog gradskog budžeta za 2022. godinu koji iznosi više od 160 milijardi dinara.

Prema tom predlogu, ukupan budžet za narednu godinu je 160.349.767.278 dinara, odnosno oko 1,365 milijardi evra, od čega budžet Grada iznosi 146,3 milijarde dinara, a budžeti gradskih gradskih opština 14 milijardi.

U odnosu na postojeći plan javne potrošnje u ovoj godini, predviđa se rast u 2022. godini za 10,3 milijarde dinara ili sedam odsto.

Za kapitalne projekte planirana su sredstva u iznosu od 38,6 milijardi dinara ili 26,4 odsto ukupnog planiranog budžeta.

Predloge o tome na koji način da se iskoriste predviđena sredstva građani su mogli da daju i ove godine, a od ukupno 9.046 pristiglih predloga prihvaćeno je 1.918.

Najviše predloga odnosi se na izgradnju parkova, dečjih igrališta, rekonstrukciju ulica, izgradnju kanalizacije…

Odornici će, između ostalog, raspravljati i o predlogu da Grad raspiše tender za rečni javni revoz kako bi se pronašao partner koji će organizovati rečni prevoz preko Save i Dunava, sa pristaništima i stanicama.

Kako je ranije najavljeno, Grad će po treći put raspisati tender za javne bicikle, a budućem partneru ostaviće se mogućnost da može da radi i električne trotinete, kada zakonom bude regulisano korišćenje takvih trotineta.

Pred odbornicima su i odluke da ulice u Beogradu dobiju knjeginja Julija, supruga kneza Mihaila Obrenovića, zatim Aleksandar Mišić, sin Živojina Mišića, koga su Nemci streljali 1941. godine, kao i major Ivan Fregl, Slovenac koji je zajedno sa njim streljan.

Takođe, raspravljaće se i o odlukama da ulice u prestonici dobiju Anri Žame, francuski lekar koji je lečio Beograđane 1950-ih godina posle nuklearnog incidenta u Vinči, kao i Džordž Kenan, nekadašnji američki ambasador u Beogradu koji je najzaslužniji što je Jugoslavija 1950-ih godina dobila vojnu pomoć od SAD vrednu nekoliko milijardi dolara.

Pred odbornicima su i izmena Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju Beograda, izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Predlog cenovnika usluga organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda.

Takođe, raspravljaće se i o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije prostorno kulturno-istorijske celine Topčider, dopuni Odluke o odvođenju i prečisćavanju atmosferskih i otpadnih voda na teritoriji Beograda, kao i Informaciji o preduzimanju mera i koordinaciji aktivnosti organizacionih jedinica Gradske uprave, posebnih službi i preduzeća čiji je osnivač Grad u cilju unapređenja kvaliteta i standarda usluga u oblsti elektroenergetike iz nadležnosti Grada.

Odbornici će raspravljati i o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2021. godinu za JKP „Gradska čistoća“, ali i izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije za komercijalnu zonu zapadno od Ibarske magistrale, od petlje na Labudovom brdu do petlje sa kružnim putem, u opštini Čukarica za Blok 1.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune osnivačkih akata pojedinih ustanova kulture, kao i Odluka o uspostavljanju saradnje izmedu Beograda i Atine.

Takođe, pred odbornicima su i dopune odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja, izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, Predlog odluke o odredivanju akustičkih zona na teritoriji Beograda, kao i izmena Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Sednica se održava u Narodnoj skupštini Srbije u Ulici kralja Milana, a ispred te zgrade u toku su konferencije predstavnika opozicionih stranka koje bojkotuju rad gradskog parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.