Počela suđenja novosadskim aktivistima za prijave iz 2022.

Danas je u Prekršajnom sudu u Novom Sadu održano više ročišta protiv petorice aktivista po prijavama iz 2022. godine, koje se tiču „remećenje javnog reda i mira, drskog i bezobzirnog ponašanja i ugrožavanja tuđe imovine“.

Kako je za agenciju Beta potvrdio jedan od aktivista, danas član Građanskog pokreta „Bravo!“ Brajan Brković, na jednom ročištu nije se pojavila sudija, a druga dva su odložili zbog pripreme odbrane.

Pored njega, na sudu su bili Mladen Cvijetić, Robert Silberhoz, Srđan Đurić i Dane Pribić, a po rečima Brkovića nisu svi ni dobili pozive za današnja ročišta.

Jedan postupak vodi se za paljenje baklje na protestu „Buna protiv mafije“, 28. jula prošle godine, a druge dve tiču se sukoba sa policijom 18. i 19. oktobra na Šodrošu, gde su optuženi za „vređanje službenog lica u vršenju dužnosti“, kao i za rušenje ograde na Šodrošu i lomljenje table sa obaveštenjem o građevinskim radovima.

Svi aktivisti se terete da su prekršaje učinili u grupi, zbog čega im po svakoj prijavi preti 30 do 60 dana zatvora, bez mogućnosti novčane kazne.

Brković kaže da su njih policajci evidentirali između 2.000 prisutnih na protestu, a da istovremeno nije urađeno ništa po njegovoj prijavi kada je neposredno pred početak istog protesta pred policijskom stanicom polepljen veliki broj plakata i nalepnica sa njegovim likom i pozivom na linč.

„Ne sećam se da je sin (Aleksandra) Vučića, Danilo Vučić dobio prekršajnu kaznu kada je ocu za rođendan pravio bakljadu, ne sećam se da su aktivisti SNS dobili prekršajne za bakljadu ispred prostorija na Limanu kada su slavili pobedu na izborima, a ne sećam se ni da je neko procesuiran kada su za vreme lokdauna paljene baklje na krovovima zgrada“, rekao je Brković.

Ocenio je da je reč o političkim procesima, te da vlast očigledno žuri da ih okonča pre raspisivanja izbora.

„Ovaj proces prati jedna traljavost koja je posledica političkog pritiska na tužilaštvo. Svaki aktivista ima po nekoliko prekršajnih, a kada prva presuda bude doneta, svaka sledeća će biti teža i donosiće veći broj dana u zatvoru jer novčane kazne nisu opcija“, naveo je Brković.

Podsetio je da su aktivisti podneli preko dvadeset prijava policiji, unutrašnjoj kontroli policije i tužilaštvu protiv odgovornih za, kako oni tvrde, nelegalne radove na izgradnji mosta preko Dunava i fizičke napade na njih od stane pripadnika privatnog obezbeđenja, ali da još uvek ni po jednoj od tih prijava nije urađeno ništa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.