U trendu

Počelo okupljanje učesnika protestne šetnje Stop krvavim košuljama u Beogradu

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu večeras su se okupili učesnici protestne šetnje „Stop krvavim košuljama“, koja se organizuje zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika, ali i nasilja u državi.

Učesnici skupa ispunili su plato ispred fakulteta i nose veliki transparent „Uvek pištaljka, nikad više puška“, kao i manje na kojima piše „Majo, Marijane“, „Za vladavinu prava i pravde“, „Gašić Bata u mraku te savata“.

Pojedinci nose zastavu Srbije, duvaju u pištaljke, a razvili su i transparente „RIP perači prozora“, „Neonaci Naprednjaci“, „Bando krvava“, „Zašto ćutiš Evropo“,“Dole vlada, svom snagom u glavu“, „Otvorite medije za glavu opozicije“ i „Svom snagom u glavu“.

Okupljenima će se obratiti košarkaški trener Duško Vujošević, kao i glumci Branislav Trifunović i Mirjana Karanović.

Posle toga će, kako je Savez za Srbiju naveo u pozivu na skup, uslediti šetnja sa Studentskog trga, preko Terazija, pored Skupštine Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije.

Savez za Srbiju je u pozvao nezadovoljne gradjane da učestvuju u „gradjanskoj, nestranačkoj šetnji“ organizovanoj „u znak protesta protiv krvavih košulja i nasilja aktuelne vlasti“.

Poruka koju žele da „dostojanstveno i civilizovano“ pošalju sa proteste je da uvrede i pretnje nisu njihov rečnik, da metalne štangle nisu njihovi rekvitiziti, da „krvave košulje“ ne smeju postati zastava Srbije, kao i da nasilje ne sme postati „vladajući ambijent“, navedeno je u pozivu.

„Tokom poslednjih nekoliko godina, verbalno nasilje postalo je osnovni instrument vladanja aktuelnog režima. Atmosferi linča, u saučesništvu sa režimskim ‘medijima’ koji svakodnevno i dodatno kontaminiraju javni prostor, podvrgnuti su svi koji se usude da kritikuju vlast Aleksandra Vučića – aktivisti civilnog društva, političari, novinari… jednom rečju: gradjani. Crtanje meta na leđa i medijske hajke eskalirali su ponovo u najsiroviju primenu sile – razbijanje glava“, pisalo je u pozivu na protestnu šetnju Saveza za Srbiju.

Borko Stefanović i još dvojica stranačkih kolega napadnuti su 23. novembra u Kruševcu pred tribinu Saveza za Srbiju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je potom da su uhapšeni M. Ž. (30) i D. G. (31) koji se sumnjiče za napad na Borka Stefanovića i još nekoliko mladića, a ministar Nebojša Stefanović sutradan je rekao da su u roku od dva časa nakon tog incidenta uhapšena trojica Kruševljana

(Beta)

1 komentar
  1. bambi

    Ja mislim da su protesti opravdani i da narod nikad ne gresi. Medjutim malo mi cudno sve ovo deluje. Naime, isti taj narod je izabrao sadasnje? Izgleda da narod ipak gresi? Ovo u Srbji mi sve deluje kao sjasi Kurta da uzjase Murta. Presipamo iz supljeg u prazno. Trosimo pare na izbore, na pljuvanja, na prozivanja, na sukobe. A kada bi smo malo seli i zapitali se u cemu je trik, shvatili bi smo da moze na vlast da dodje bilo ko. Uvek ce biti isto. Naime, nije bitna politika vec ekonomija, nisu bitni politicari vec biznismeni i projekti, nisu bitne partije vec nauka, medicina, ekonomija, obrazovanje. Da smo, primera radi sav novac koji smo dali socijalistima, demokratima, radikalima, liberalima, naprednjacima i ko zna kojim jos tvorevinama ulozili u skolski sistem, sada bi smo bili visokorazvijena zemlja sa zavidnim socijalnim sistemo i visokim primanjima. U drzavi treba dozvoliti svega tri partije. Leve, desne i sredinu. Svako nek se nadje negde, neka popuju narodu ali neka budu sistemom marginalizovani i ne bitni. Shvatimo vec jednom, manite se partija, partijasenja. Rad, disciplina i odgovornost. Hajde da prestignemo za pocetak Austriju.

Napišite komentar