U trendu

Počelo okupljanjenje učesnika Parade ponosa

Okupljanje učesnika osme beogadske Parade Ponosa počelo je danas u podne na Trgu Slavija, odakle će oko 14 časova krenuti šetnja ka Studentskom parku.

Kako javlja reporter agencije Beta, za sada sve protiče mirno, bez incidenata, a trasu kojom će se kretati učesnici Prajda obezbedjuje veći broj policije.

Prisutni nose zastave duginih boja i šarene balone.

Ulice kojom će se kretati povorka – Kralja Milana, Terazije, Kolarčeva, kao i Resavska, zatvorene su od 11.30 za saobraćaj, a ponovo će biti otvorene od 15 časova.

Ovogodišnja Kuma Prajda je novinarka Suzana Trninić, koja će se prisutnima obratiti oko 14 časova, posle čega će početi šetnja.

U Studentskom parku od 16 do 20 časova biće organizovan zabavni program koji je otvoren za javnost.

Organizatori su naveli da će Prajd i ove godine biti balans izmedju proslave i (političkog) protesta, zato što predstavlja politički skup sa jasnim zahtevima.

Sedam zahteva Parade ponosa tiču se veće odgovornosti države za zaštitu ljudskih prava seksualnih manjina, sankcionisanje nasilja nad tom zajednicom i primenu člana Krivičnog Zakonika Srbije za zločin iz mržnje, kao i usvajanje Zakona o rodnom identitetu i registrovanim istopolnim zajednicama.

Prva beogradska Parada Ponosa je organizovana 30. juna 2001. pod sloganom „Ima mesta za sve nas“, kada su pripadnici desničarskih organizacija i navijača napali manji broj okupljenih na Trgu Republike. Povredjeno je više od 40 osoba, dok je zvanična reakcija Vlade izostala.

Prvi Beograd Prajd koji je protekao bez incidenata održan je 28. septembra 2014. godine pod sloganom „Ponos za sve“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.