U trendu

Počelo rušenje bespravnog objekta na Adi Huji

BEOGRAD – Gradska građevinska inspekcija počela je danas uklanjanje bespravnog trospratnog objekta površine oko 1. 600 kvadratnih metara, izgrađenog na budućoj trasi metroa u Višnjičkoj bb, na opštini Palilula.
Inspektori iz Sekretarijata za inspekcijske poslove su na terenu i prate započeto izvršenje, navedeno je u saopštenju Gradske uprave u kom se dodaje da je rušenje ovog objekta kao prvog u nizu, rezultat višemesečnog angažovanja Gradske građevinske inspekcije u borbi protiv bespravne gradnje, nakon što je gradu Beogradu povereno vršenje inspekcijskog nadzora.

Kako se podseća, stupanjem na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji 6. novembra 2018. godine, nadležnost građevinske inspekcije na teritoriji Beograda je poverena Sekretarijatu za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Beograda, odnosno inspekcijski nadzor u oblasti građevinske inspekcije se više ne vrši u gradskim opštinama.

Od stupanja na snagu tog zakona, Gradska građevinska inspekcija je zatvorila više od 130 bespravnih gradilišta na teritoriji grada Beograda, piše u saopštenju u kom se dodaje da je nadležnim tužilaštvima podneto više od 110 krivičnih prijava zbog osnova sumnje da je učinjeno krivično delo „građenje bez građevinske dozvole“.

Prema podacima iz tužilaštava do sada je pravnosnažno osuđeno oko 30 lica koja su i pored obustave nastavila sa bespravnom gradnjom, ne samo na novčane kazne već i uslovno što znači da ako ponove krivično delo idu na izvršenje zatvorske kazne, navodi u saopštenju.

Kako se dodaje, za preostala lica postupci su u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar