U trendu

Deveti protest „1 od 5 miliona“ (video)

Novi protest „1 od 5 miliona“ odražan je večeras u Beogradu, a na početku je pročitano pismo studenata FPN, u kojem se traži ostavka ministra prosvete Mladena Šarčevića, zbog toga što je profesore koji su podržali proteste nazvao neozbiljnim.

„Svesni smo da mnogo mladih sa fakultetskim diplomama odlazi iz zemlje…Oduzeli ste nam dostojanstvo, oskrnavili ste sve ono čemu nas profesori uče, a vaš ministar (Mladen) Šarčević je sve te profesore nazvao neozbiljnim imenima i zato tražimo njegovu ostavku“, stoji u pismu koji je pročitao jedan od organizatora Miodrag Simović.

Studenti FPN pozvli su ostale studente Univerziteta u Beogradu i sa ostalih univerziteta u Srbiji da im se pridruže i da se pobune protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, dekan tog fakulteta tokom protesta 1996/1997, rekla je da se građani već 50 godina, od 1968, okupljaju na Platou da kao slobodni građani iskažu nezadovoljstvo stanjem u društvu.

„U ovom protestu smo zajedno, kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratski organizovanom društvu, a ne u društvu vladavine jednog vođe, u zatvorenom društvu“, rekla je ona.

Dodala je da nestručni vode institucije, a stručni napuštaju zemlju.

U šetnji učestvuju i studenti Fakulteta političkih nauka, koji su se priključili protestu tako što su prethodno organizovali protestnu šetnju od fakulteta do platoa Filozofskog fakulteta.

Organizatori protesta najavili su performans „Ostavi pismo Vučiću“ tokom kojeg bi građani trebali da ostavke poruke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa objašnjenjem zašto učestvuju u protestnoj šetnji.

https://twitter.com/neam_pojma/status/1091775391361126400

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.