U trendu

Počeo Dragačevski sabor trubača, a ugostitelji nezadovoljni

Dragačevski sabor trubača, koji se 56. put održava u Guči, maloj varošici na obroncima planine Jelice, počeo je danas zvaničnim saborskim programom.

Sabor je otvorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ovogodišnji domaćin Sabora.

Otvoreno je nekoliko izložbi u Muzeju trube i u Centru za kulturu, medu kojima izložbe dargačevskih tkalja, samoukih slikara Dragačeva i akademskih vajara i slikara iz dragačevskog i čačanskog kraja. Otvoreni su i mali Sajam knjiga i privredna izložba.

Večeras je takmičenje mladih trubačkih orkestara i koncert pobednika prošlogodišnjeg Sabora trubača. 

Posetioci Sabora stižu u Guču iz Srbije, Francuske, Poljske, Italije, Nemačke. U Turisitčkoj organizaciji agenciji rekli su agenciji Beta da su prvi put na Saboru i gosti iz Engleske i Portugalije.

Na Saboru je i Vladiša Petrović (51) koji već 15 godina u Guču dolazi peške iz svog sela Strmosten kod Despotovca, udaljenog 197 kilometara. Novinarima je rekao da dolazi svake godine jer je Guča „mesto dobrog druženja, gde se ne priča o politici“ i da je put prevalio za dve noći i jedan dan.

Cela Guča je danas veliki vašar pod šatrama, u kojima, kao i na ulicama, trubači sviraju od rane zore, igra se i peva, na ulicama se prodaju suveniri, pivo na točenje i u limenkama po 100 dinara, a pljeskavice po 200 dinara.

Od suvenira najviše se prodaju opanci i šajkače i majice sa likovima Josipa Broza Tita i Putina. Tek poneko kupi majicu sa aplikacijom trube.

U šatrama se okreću jaganjići i prasići. Kilogram prasećeg pečenja pod šatrama i u kafanama košta 1.200 dinara, a jagnjećeg od 1.500 do 2.100 dinara. Porcija svadbarskog kupusa košta od 250 do 400 dinara.

Sav smeštaj po privtnim kućama je rasprodat.

Ipak nisu svi zadovoljni.

Medju nezadovoljnima su ugostitelji Guče koji su u maju formirali Udruženje vlasnika 24 kafane, restorana, pečenjare i kafea.

Pre otvaranja Sabora ugostitelji Guče su defilovali ulicama Guče, posetiocima delili prospekte i žalili se novinarima da su nezadovoljni onim u šta se Sabor pretvorio s koncertima estradnih zvezda, s prodajom piva na ulici i to upola jeftinijeg nego u kafani.

„Podržavamo Sabor, ali zalažemo se da se Sabor varti u stari ritam održavanja. Nismo toliko protiv pevaljki, ali smo više za trubače, za otvranje Sabora uz prangije, kao što je nekada bilo, i da finalno takmičenje bude u nedelju, kao što je uvek i bilo“, rekao je agenciji Beta ugostitelj Miloš Broćić.

Takmičarski deo Dragačevskog sabora trubača, koji je danas zvanično otvoren, završava se u subotu u ponoć, koncertom pobednika ovogodišnjeg Sabora, a u nedelju će na stadionu u Guči bitu koncerti Severine i Mirolsava Iliića.

Organitzatori procenjuju da Guču u poslednjih nekoliko godina za dane Sabora poseti oko pola miliona ljudi.

Meštani kažu da su te cifre preuveličane i da je broj posetilaca mnogo manji. Guča je malo planinsko mesto sa 250 kuća i 2.500 stanovnika, nema status opštine, već gradskog naselja i pripada Lučanima.

Pokrovitelj sabora je Vlada Srbije, a orgnaizator Opština Lučani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.